https://www.mobil.se/nyheter/apple-kan-ha-augmented-reality-version-av-sin-kart-app-pa-gang
566383
Nyheter
Projicera kartan i 3D på ett bord

Apple kan ha augmented reality-version av sin kart-app på gång

Tänk om man kunde projicera en karta i 3D på en plan yta och titta på den ur flera olika vinklar. Just det kan faktiskt bli möjligt i en kommande version av Apples kart-app.

Det råder inget större tvivel om att Apple är förtjusta i augmented reality. Inte minst vd:n Tim Cook har vid flera tillfällen tillskrivit teknologin – som kort sammanfattat och förenklat går ut på att man projicerar grafiska element i verkligheten – stor framtidspotential. Han har förvisso också sagt att tekniken fortfarande behöver mogna innan den kan bli riktigt användbar, men förnekar samtidigt inte att man utvecklar hårdvara på området, vilket rykten gjort gällande under lång tid. Och ett färskt patent visar med all önskvärd tydlighet att man även har mjukvaruplaner på området. 

Smidigt vid navigering

Det är sajten Patently Apple som uppmärksammat ett färskt Apple-patent där man beskriver hur man med hjälp av en smartphone projicerar en tredimensionell bild från en kart- eller navigations-app på en plan yta. Lösningen ska medge att man därefter kan gå runt och titta på kartbilden ur olika vinklar, något som skulle kunna vara riktigt användbart för den som till exempel vill försöka hitta rätt i en obekant stad. Tekniken i sig är faktiskt inte helt ny. Apple har redan tidigare demonstrerat liknande funktionalitet för spel, och att överföra den till en tjänst som exempelvis Apples egen kart-app borde rimligen inte innebära något oöverstigligt hinder. Huruvida det sedan sker är en annan femma, och det handlar trots allt fortfarande bara om ett patent.