Annons

Ännu en vändning i jättarnas strid

Apple uppges slopa Qualcomm-chipp i sina enheter

Qualcomm stämmer nu fyra av Apples underleverantörer.

Den bittra och infekterade striden mellan chippjätten Qualcomm och Apple kan ta en aningen oväntad vändning. Om man får tro källor till Wall Street Journal så står Apple nämligen i begrepp att slopa Qualcomms komponenter i sina kommande Iphone- och Ipad-modeller.

Publicerad Uppdaterad

I dagsläget använder Apple sig av Qualcomms komponenter i form av modemchipp i sina mobila enheter Iphone och Ipad. Detta samtidigt som man sedan en tid tillbaka fört en infekterad strid med Qualcomm kring kostnaderna för licensrättigheter. Apple har bland annat vägrat att betala Qualcomm, som man anser vill ha omehula mängder pengar för att låta Apple använda teknologi som man äger patent på. Qualcomms vd gick för en tid sedan ut och sa att han trots allt ser något slags ljus i slutet av tunneln när det gäller striden med Apple, inte minst då de båda företagen har en viktig affärsrelation. Men den kan alltså vara på väg att upphöra helt och hållet. 

Intel eller Mediatek i stället

Enligt källorna till WSJ så ska Apple redan ha designat produkter som inte nyttjar Qualcomms chipp. I stället sägs Apple överväga att använda sig av LTE-modem från Intel. Möjligen kan Mediatek vara en annan leverantör man sneglar på, hävdar källorna. Apple har redan ett samarbete med Intel, som står för en del av chippleveranserna. En intressant faktor i det hela är att Qualcomm sägs ligga långt före konkurrenterna när det handlar om 5G, något som skulle kunna göra att Apple hamnar på efterkälken om man inte bibehåller sin affärsrelation med företaget. 

Källa