https://www.mobil.se/nyheter/apple-utvecklar-hologramsk-rm
557535
Nyheter
Nytt patent

Apple utvecklar hologramskärm

Kommande generationer av Iphone och Ipad kan få tredimensionellt gränssnitt.

Enligt Tim Cook har Apple flera produkter under utveckling som i dagsläget inte ens hunnit bli föremål för rykte . En teknik – som varit okänd, men alltså nu tar plats i ryktesfloran, är interaktiva hologram.

Patentet, med nr 8 847 919, har titeln ”Interactive holographic display device” och kombinerar enligt beskrivningen en glasögonfri 3D-skärm med en pekskärmssensor som också den verkar i tre dimensioner.

Till skillnad från andra hologramlösningar behöver Apples teknik inga rörliga speglar, rök eller ånga att projicera bilden på. Istället handlar det om ett komplext optiskt system som kan styra riktningen på ljusstrålarna som lämnar skärmen. Skärmen ska också, med hjälp av optisk teknik, kunna avgöra om något föremål – till exempel användarens finger – bryter ljusstrålarna. Det ska alltså vara möjligt att interagera med hologrammen, vrida på föremål och styra som en pekskärmsenhet – men i 3D. 

Enligt patentet ska hologramtekniken kunna användas både i datorer och i mobila enheter, men Apple nämner inte någon specifik produktserie som blir teknikens första destination.

Bilder