Flera olika storlekar

Asus söker patent på utfällbar kamera för smartphones

Ett av många sätt att slippa en sensorpanel är att använda en så kallad pop up-kamera. Ett fåtal tillverkare har gått den vägen, och nu kan även Asus vara på väg i samma riktning.

Publicerad Uppdaterad

Att sensorpanelens dagar är räknade kan vi nog alla vara eniga om. Telefontillverkarna vänder mer eller mindre ut och in på sig själva för att kringgå behovet av en sensorpanel på diverse mer eller mindre kreativa sätt. Målet är förstås att frigöra maximalt med skärmyta. Vissa – som Oppo och Vivo – har valt att använda sig av uppfällbara kameror. Och möjligen kan även Asus vara inne på samma spår. Det skvallar åtminstone en ny patentansökan om, som nu uppmärksammats av den nederländska sajten Let's Go Digital. 

Fult eller smart?

I den ansökan som lämnats in så beskriver man uttryckligen en ”pop-up-kamera för en smartphone”. De bifogade bilderna visar tre varianter som är olika breda. Det finns förstås både för- och nackdelar med samtliga tre. En utfällbar kamera blir så klart mer robust ju bredare den är, men samtidigt blir den direkt ful om den blir för stor. Den bredaste varianten på bilden är nästan lika bred som hela telefonen. Den minsta varianten på bilden ser å andra sidan ut som en detalj som bara väntar på att gå av. Det återstår att se om Asus går vidare med att göra allvar av patentet, eller om det hela stannar på planeringsstadiet. 

Källa