Skärpt straff

Att vägra låsa upp mobil kan nu ge 10 års fängelse i Australien

Det här med användarintegritet i förhållande till polisens möjligheter att utreda brott är en debatt som rasar på många håll i världen. I Australien har man nu skärpt lagstiftningen, och att vägra lämna över sin digitala data kan nu ge hela tio års fängelse.

Publicerad Uppdaterad

Möjligheten för polisen och andra myndigheter att låsa upp smartphone-enheter i samband med brottsutredningar har debatterats flitigt genom åren, och San Bernardino-skjutningarna i USA 2015 var som att hälla bensin på elden. Detta då FBI inte fick hjälp av Apple med att kringgå det oerhört svårforcerade låset på gärningsmannens Iphone. Sedan dess har förespråkare för diverse olika filosofier kring användarintegritet och den allmänna säkerheten varit mer eller mindre i luven på varandra. I vissa länder har man valt en tuffare hållning än i andra, och i Australien skärper man nu lagstiftningen kring kravet att bistå polisen med hjälp att låsa upp telefoner.

Femdubblat straff

Australien har sedan tidigare en lag kallad ”Assistans and Access Bill”, som inmnebär att både operatörer och telefontillverkare måste hjälpa myndigheterna att få tillgång till digital information, så länge det finns en order om husrannsakan. Det här gäller all data lagrad på såväl telefoner som datorer och i molntjänster. Den som vägrar att gå med på kraven har tidigare riskerat två års fängelse, men politikerna ansåg uppenbarligen att straffet inte var tillräckligt avskräckande, för nu har man höjt maxstraffet till hela tio år. Det bör påpekas att en husrannsaken kräver att polisen kan presentera tillräckligt goda motiv. 

Källa