Inte längre orättvist och omodernt

Efter 40 år - nu ska kassettskatten bli modern

Idag kommer Utredningen om privatkopieringsersättning att överlämna sitt betänkande till justitieminister Morgan Johansson.

Publicerad Uppdaterad

1982 introducerades Privatkopieringsersättningen, eller kassettbandsskatten som den också kom att kallas, och var en lagstadgad kompensation för det inkomstbortfall som drabbade kulturskapare med upphovsrätt i de kopierade verken som kopierades till tomma CD, USB-minnen, mp3-spelare och sedermera även mobiltelefoner.

En av de stora skillnaderna hur media konsumeras nu för tiden och för bara några år sedan är att nu streamas det mesta och väldigt lite kopieras eller lagras lokalt, något som enligt ElektronikBranschen tvingar konsumenterna betala dubbelt. Det är något som kommer att försvinna om utredningens förslag om privatkopieringsersättningen går igenom.

– Dagens besked från utredningen är välkommet. Systemet är gammalt och har blivit både omodernt och orättvist. Det är inte rimligt att konsumenter ska ersätta rättighetsinnehavarna både via avgifter till streamingtjänster och via sina inköp av till exempel mobiltelefoner. Det är mycket efterlängtat att det föreslås en förändring av detta, säger Pernilla Enebrink, vd för ElektronikBranschen, i ett pressmeddelande.

Förändringarna som föreslås ska också få ett slut på förhandlingar och domstolsprocesser som ersättningen orsakat det senaste årtiondet, detta eftersom utredningen föreslår att en myndighet ska bedöma hur stor skada en upphovsrättsinnehavare har lidit.