För privatpersoner och småföretag

Egen app utan att koda

Det finns flera olika sätt att göra en app på, utan att först lära sig att koda. Ett nytt sätt är att använda svenska bolaget Bywos webbaserade appskapare.

Publicerad Uppdaterad

Verktyget från Bywo är webbaserat och gör att du kan skapa din egen app baserat på ett antal mallar. Från början finns det mallar för restauranger med färdiga sidor för till exempel menyer, bildgallerier och kopplingar till sociala nätverk. Det finns även mallar anpassade till den som bloggar, för artister och andra. Tanken är att företagare så väl som privatpersoner ska kunna skapa sin egen app utan några större förkunskaper.

- Man behöver inte kunna koda, men det skadar inte att ha lite förståelse för html, säger Saman och Linn som tillsammans driver bolaget.

När vi testar verktyget märks kopplingarna till html genom att delarna i din app är döpta som html-sidor. Mallen vi provar är för en restaurang och den är fylld av bilder från början. När du vill anpassa efter dina egna önskemål får du ladda upp dina bilder i rätt storlek så att de ska passa i mallen. Det går förstås även att utgå från en tom sida och styra mer över sin app. Det tar en stund att komma igång med skapandet, men leverantören Bywo lovar att man inom kort ska komplettera med instruktioner om hur man skapar sin app på bästa sätt.

Det är gratis att skapa sin app i verktyget, men vill man publicera den får man betala en engångsavgift på 2000 kr och en månadsavgift som börjar på 150 kronor. Utöver de mest grundläggande funktionerna kan man även använda Push-notiser i sin app och se till att den dyker upp i Apples tidningskiosk. Appen du skapar fungerar för Iphone och Ipad, men även för Amazons androidbaserade läsplatta Kindle Fire och för övriga Androidenheter. Andra mer namnkunniga globala aktörer som erbjuder liknande tjänster är till exempel AppMakr och Red Foundry.

Källa