https://www.mobil.se/nyheter/eu-inleder-granskning-av-apples-shazam-k-p
564766
Påtryckningar från bland annat Sverige

EU inleder granskning av Apples Shazam-köp

Flera EU-länder har ifrågasatt om Apples uppköp av musikidentifierings-tjänsten Shazam kan ha en ogynnsam påverkan på EU:s ekonomiska samarbetsområde. Nu inleds därför en närmare granskning av affären.

Det är Sverige som tillsammans med Island, Frankrike, Spanien och Norge vill se en granskning av Apples köp av Shazam. Den brittiska musikidentifierings-tjänsten som varit ledande under många års tid avslöjade i slutet av förra året att man skulle köpas av Apple. Affären innebär Apples största uppköp sedan man förvärvade hörlurstillverkaren Beats 2014 och priset tros landa på runt motsvarande tre miljarder kronor. Om nu inte EU sätter käppar i hjulet för affären, vill säga. 

Oro kring konkurrensen

Det är konkurrenssituationen som oroat flera av EU:s medlemsländer och nu ska man utreda huruvida uppköpet möjligen kan ha en ”ogynnsam påverkan på EU:s ekonomiska samarbetsområde”. Apple har ännu inte preciserat på vilket sätt man kommer att integrera Shazam i sina produkter och tjänster, men i ett uttalande i samband med offentliggörandet av affären så skrev man: ”Apple och Shazam är en naturlig kombination. Vi delar en passion för att upptäcka ny musik och att ge användarna en god lyssningsupplevelse. Vi har spännande planer på gång…”

Ämnen