Xiaomi Mi8 Explorer

Fejkkomponenter i genomskinlig Xiaomi

Fejkade komponenter i Xiaomis senaste toppmodell har fått många att ifrågasätta hur tillverkarna egentligen prioriterar vad som får plats i mobilen.

Publicerad Uppdaterad

Vi har fått lära oss att det är ett svårt jobb att få in all denna avancerade elektronik i en mobiltelefon och att prioriteringar ofta måste göras för att man inte kan få plats med allt man skulle vilja ha i mobilen. Detta används ofta som argument för att ta bort 3,5 mm-kontakten för headset på mobiltelefonen, till exempel.

Xiaomi Mi8 är en av de telefoner som valt bort headsetuttaget. I specialutgåvan Mi 8 Explorer Edition har man dessutom genomskinlig baksida där man kan se Snapdragonchipsetet och andra komponenter genom mobilens skal. Nästan omedelbart efter att Xiaomi visat upp detta började folk med insyn i mobiltillverkning hävda att det hela var fejk och komponenterna som syns bara är ett klistermärke, medan Xiaomi insisterade på att det var äkta komponenter.

Den senaste turen kring ämnet är att komponenterna är riktiga, men icke-funktionella. Bilder på kretskortet som syns genom skalet har dykt upp på Weibo, och de som kan sin elektronik kan bara konstatera att detta inte är ett äkta, fungerande kretskort. Komponenterna sitter i prydliga rader utan hänsyn till att spara utrymme, och det går inga ledningsbanor mellan dem så de är inte anslutna till något.

Detta gör naturligtvis inte saken bättre för Xiaomi, för frågan som alla ställer sig då är, om Xiaomi fått plats med ett fejkat kretskort i Explorer Edition av Mi8, som är lika stor som den vanliga utgåvan, hade de inte kunnat använda det utrymmet till något användbart i bägge versionerna, som större batteri eller det där 3,5 mm-uttaget? Oavsett ser denna gimmick ut att ha fått motsatt pr-effekt för Xiaomi mot vad man tänkt sig.

Även HTC U12 Plus finns i en variant med genomskinligt skal där man ser komponenterna bakom, men där finns det ingen anledning att ifrågasätta att elektroniken som syns bakom är autentisk.

Källa