High Dynamic Range

Fler telefoner får Netflix med HDR

Menyraden i botten är ofta väldigt påtaglig och tar skärmyta.

Netflix har lagt till tre nya telefoner till listan över modeller som kan visa innehåll med högre färgupplösning.

Publicerad Uppdaterad

HDR, High Dynamic Range innebär att man visar bild med större färgrymd, vilket framför allt gör att man kan få svärta och bländande vitt i samma bild. Det kräver förstås dels att innehållet är formaterat i HDR och att bildskärmen har stöd för det. Och när vi har med video att göra finns det så klart också flera olika standarder som inte är kompatibla.

Netflix HDR-innehåll använder antingen HDR10 eller Dolby Vision, och fram tills nu har det funnits två mobiler med stöd för dessa standarder som kunnat visa HDR-video från Netflix: LG G6 och Sony Xperia XZ Premium.

Nu har man lagt till tre telefoner till på listan, nämligen de just lanserade Sony Xperia XZ1, LG V30 och Samsung Galaxy Note 8. När nu en Samsungtelefon dyker upp kanske ni undrar varför inte Samsung Galaxy S8 som ju har HDR-skärm inte är med på listan. Orsaken är så klart att man inte stödjer vare sig HDR10 eller Dolby Vision. En del användare av S8 ska ha rapporterat att de fått en HDR-ikon i Netflix, men enligt Netflix ska det bero på en bugg, och innehållet visas alltså ändå inte i HDR.