Annons

Bäva månde Shazam

Google Assistant får integrerad musikidentifiering

Varför använda en extern app när man kan bygga in musikidentifiering direkt i operativsystemet? Just det. Shazam borde rimligen vara oroliga, för nu kommer musikidentifiering som en funktion direkt i Google Assistant.

Publicerad Uppdaterad

Att identifiera låten du plötsligt hör på radion, i klädaffären eller på gymmet blir nu snäppet enklare. Åtminstone för vissa Android-användare. Detta då Google nu väljer att bygga in funktionalitet för musikidentifiering direkt i AI-assistenten Google Assistant. Det hela fungerar precis som Shazam eller Soundhound, med den fördelen att du inte behöver öppna någon extern app. Kommandot ”Ok Google, what's this song” öppnar funktionen, som manifesteras med en vågform som rör sig och en algoritm som arbetar ihärdigt i bakgrunden med att matcha vågformen mot en databas.

Rullas ut brett

Det ska inte handla om någon Pixel 2-exklusiv funktion. Musikidentifieringen rullas ut brett till samtliga telefoner som har Google Assistant. Funktionen har varit efterlängtad, och många användare retade sig redan tidigt på att Google Assistant inte hade musikidentifiering implementerad från början. Speciellt med tanke på att liknande funktionalitet redan fanns i Googles sök-app. Vad som föranlett att det hela dröjt är oklart. Det är i nuläget även oklart om funktionen blir förbehållen vissa länder, eller om det handlar om en global utrullning. På Ios har den röststyrda assistenten Siri haft möjlighet att känna igen låtar sedan 2014.

Källa