Blir en självständig enhet

Google vill blidka EU med avknoppad shoppingdel

Google har redan dömts att betala motsvarande 24 miljarder kronor i böter, då EU ansett att tjänsten Google Shopping gav upphov till snedvriden konkurrens. Nu sägs Google vilja göra en avknoppning av verksamheten, för att blidka EU och göra att man konkurrerar på samma villkor som andra.

Publicerad Uppdaterad

Det hela rör det produktgalleri som syns i sökresultat när man gjort en sökning på en specifik produkt med Google. Produktgalleriet förfördelar till exempel svenska jämförelsesajter som Prisjakt. Det här föll inte EU i smaken och ledde så småningom till en tämligen häftig bot på inte mindre än 24 miljarder för den amerikanska sökjätten. 

Samma bolag

Google måste nu lösa problemet med den snedvridna konkurrensen för att inte riskera ytterligare böter, och en avknoppning av Google Shopping-enheten kan vara lösningen. Det handlar egentligen inte om att Google skapar ett helt nytt företag. Men Google Shopping skulle däremot vara fristående rent ekonomiskt och använda egna intäkter vid budgivning. Således skulle man alltså agera på samma villkor som andra leverantörer. Nu återstår det att se om EU godtar lösningen. 

Källa