https://www.mobil.se/nyheter/h-r-r-sonys-nya-mobiler
564568
Xperia XA2 kommer till Sverige

Här är Sonys nya mobiler

Ryktet stämde, och Sony har lanserat mobilerna Xperia XA2, XA2 Ultra och L2, till och med före sin egen presskonferens. Av dessa är Xperia XA2 aktuell för Sverige.

Sony har inte lanserat nya mobiltelefoner på CES-mässan i Las Vegas sedan Xperia Z1 Compact för fyra år sedan, men nu var det dags igen. Presskonferensen äger rum först i natt svensk tid, men ovanligt nog väljer man att skicka ut pressreleasen om telefonerna i förväg.

Det rör sig alltså om uppföljare till Sonys tre billigare telefonmodeller, mellanprismodellen Xperia XA2, XA2 Ultra med större skärm, och budgetmodellen med stor skärm L2. Av dessa är det främst XA2 som är aktuell för Sverige. Ultra-modellerna brukar inte få bred lansering i Sverige, men enstaka kedjor brukar ta in dem ändå, och vad gäller Xperia L2 säljer Xperia L1 fortfarande säljer såpass bra i Sverige enligt Sony att det inte är dags för en uppföljare ännu.

Xperia XA2 är rätt lik föregångaren, fortfarande med en skärm i 16:9-formar, men med väldigt tunna kanter på skärmens sidor vilket har varit fallet sedan Xperia XA. Nytt är att man lagt till fingeravtrycksläsare, men inte i hemknappen på sidan som på Sonys dyrare modeller utan på baksidan.

- Den största skillnaden jämfört med tidigare års modeller är att vi har mer premiumkvalitet den här gången, med metallskal på baksidan, säger Rikard Skogberg på Sony.

Skärmen är på 5,2 tum med upplösningen 1920 x 1080 pixel, och man har lagt in 32 gigabyte lagring och 3 gigabyte arbetsminne. Chipsetet kommer denna gång från Qualcomm, med Snapdragon 630, vilken levererar typisk mellanprisprestanda.

Märks gör plats för dubbla sim-kort, samt stöd för telefonsamtal över wifi och 4g.

Kameran är på 23 megapixel, vilket tyder på att det är samma kamera som i föregångaren XA1, som var respektabel för prisklassen. Selfiekameran är på 8 megapixel. Batteriet ser denna gång ut att vara hyggligt tilltaget med 3300 mAh. Telefonen finns i färgerna silver, svart, blå och rosa.

Xperia XA2 Ultra skiljer sig främst från lillebror genom sin större skärm, på 6 tum, men med samma upplösning. XA2 Ultra finns även i en variant med 64 GB lagring och 4 GB arbetsminne. Batteriet är på 3580 mAh på den större modellen, men större skärm drar också mer ström. Yttreligare en skillnad är att man har dubbla selfiekameror på framsidan av XA2 Ultra.

Xperia L2 ser vid en titt på specifikationerna ut att vara ungefär samma telefon som den L1 som säljs nu, med skillnaden att den fått en fingeravtrycksläsare på baksidan.

Xperia XA2 ska börja säljas i Sverige i februari. Svenskt pris är cirka 3500 kronor.