https://www.mobil.se/nyheter/htc-avskedar-en-fjardedel-av-alla-anstallda
565528
1 500 får gå

HTC avskedar en fjärdedel av alla anställda

Taiwanesiska HTC kommer att säga upp hela 1 500 anställda i Taiwan. Detta i ett sannolikt smått desperat försök att nå lönsamhet.

HTC har haft det extremt motigt under många år vid det här laget. För några år sedan tillverkade man fortfarande smartphone-enheter som åtminstone gick hem hos experterna och ofta fick mycket fina recensioner. På senare tid har man tappat mark även när det gäller den biten och de nya enheterna har förvisso fått bra betyg, men inte lika bra som många av konkurrenternas flaggskepp. Den saken har sannolikt bidragit ytterligare till uteblivna försäljningsframgångar. Och nu får alltså 1 500 personer i Taiwan lämna företaget. Det ska handla uteslutande om personal på tillverkningssidan. Siffran innebär att man låter runt en fjärdedel av bolagets totala antal anställda i världen gå. Uppsägningarna ska vara klara så snart som i september. 

Pixel-försäljning räckte inte

HTC sålde förra året hela sitt Pixel-team till Google, något som innebar att man gjorde sig av med 2 000 anställda. Men man har ändå haft oerhört svårt att hitta lönsamhet på smartphonesidan, inte minst till följd av en hårdnande lokal konkurrens från asiatiska märken som Xiaomi, Huawei och Oppo. HTC:s intäkter sjönk med hela 55,5 procent i april jämfört med året innan. Dessförrinnan hade man tappat 46,7 procent jämfört med året innan dess. Förhoppningen är nu att man ska kunna hantera sina resurser på ett bättre sätt, men frågan är hur långt det räcker.

Relaterade artiklar

Ämnen