https://www.mobil.se/nyheter/j-tteaff-ren-mellan-google-och-htc-nu-klar
564713
Allt på plats

Jätteaffären mellan Google och HTC nu klar

Nu är den stora affären där Google köpt delar av taiwanesiska HTC:s mobilverksamhet i hamn. Det aviserade de båda företagen i natt.

Nyheten om att Google skulle ”köpa HTC:s mobilverksamhet” slog ned som en blixt förra året. Sedermera visade det sig att det kanske inte var fullt så dramatiskt som det lät från början. Det handlar i princip om att Google köper sig kompetens inom hårdvaru-utveckling och att man dessutom får tillgång till en del immateriella rättigheter. HTC fortsätter dock att producera egna telefoner under sitt klassiska varumärke. Men det är tvivelsutan ändå en stor affär det handlar om. Google har betalat motsvarande nästan 8,7 miljarder kronor för mobildivisionen och får för pengarna bland annat halva HTC:s utvecklingsteam på 2 000 personer. 

Taipei blir en Google-hubb

I och med att affären är klar så blir den taiwanesiska huvudstaden Taipei – där verksamheten kommer att bedrivas – den största Google-hubben i hela Asien. Tanken är med största sannolikhet att man nu ska kunna få större frihet i utvecklingen av sina Pixel-telefoner och på allvar kunna konkurrera med större smartphone-tillverkare som Apple och Samsung. HTC är redan sedan tidigare en viktig samarbetspartner för Google när det gäller just Pixel-hårdvara. 

408180951112_10155932505511113