Fjället i helikoptervy

Kartor i 3D för skidåkaren

Vanliga Google Maps i IPhone är inte till särskilt mycket användning när du är utanför det vanliga vägnätet. Maps 3D å andra sidan är en app som kommer till sin rätt i terrängen.

Publicerad Uppdaterad

Appen som nu finns för Iphone och kostar 22 kronor lovar att du ska ha tillgängliga kartor för 340 skidorter och du kan välja att ladda ner utvalda kartbitar, bra om du vill slippa dyr datatrafik i utlandet. Det finns tre sorters kartor att välja på och det är topografiska, alltså kartor med höjdskillnader, det finns vägkarta och skidkarta där även nedfarter och liftar finns inritade i 3D-landskapet.

Jag testar först att ladda ner kartan för Åre med omnejd. Det är lite svårt att hitta, för på den karta där jag får välja utsnitt finns inga orter med, men efter en stund hittar jag rätt och kan ladda ner den kartan som blir på cirka 20 MB.

En karta för Stockholm som jag också testar visar höjdmeter över havet för varje punkt på kartan, men det är ju som sagt utanför tätorter som appen kommer till sin rätt. När jag får upp kartan för Åre så ser jag mycket riktigt nedfarterna med olika färger för hur svår respektive nerfart är. Med två fingrar kan man rotera vyn i 3D-läget för att se berget ur andra vinklar. Det visar sig bättre som upptäcktsfärd än som verklig vägvisare. Man får inte tillräcklig detaljkoll för att ha nytta av den under skidåkningen. Däremot kan funktionen för att spela in din förflyttning vara kul. Då kan du sedan exportera dina utflykter till Google Earth eller Google Maps och se hur du åkt.