Veckans nyheter

Kommentar: Rätt och fel med dagens smarta klockor

Veckans viktigaste nyheter. Android Wear 2.0 och nya smartklockor dominerade veckan som gått.

Publicerad:

12 feb 2017 - 10:46

Uppdaterad:

12 feb 2017 - 12:07

Antalet wearables, alltså olika typer av kroppsburna teknikprylar som lanseras blir fler och fler. Långt ifrån alla har dock lockat de stora mängderna användare och i veckan som gick fick vi se frukten av Googles arbete på området smarta klockor. Android Wear innebär en del nyheter och de kommer omedelbart LG:s nya smartklockor tillgodo. Är det en revolution för smartklockan? Nej, verkligen inte. Däremot är det kanske ett steg i rätt riktning. För att kroppsburen teknik ska vara riktigt lyckad krävs att den är verkligt skräddarsydd till individen. Ett exempel på en lyckad egentligen de som man inte behöver tänka så mycket på men som gör precis det de är skapade att göra. De enkla stegräknare som dominerade wearable-scenen innan wearables var ett begrepp är ett exempel.

När Google i veckan släppte sitt smartklockesystem Android Wear i version 2.0 var gränssnitt och urtavlor finslipade, liksom appar och möjligheten att svara direkt på inkommande aviseringar i klockan. Inget som egentligen gör att den som tidigare avstått smartklocka springer till butiken nu.

Missa inte: Nyheterna i Android Wear 2.0

Missa inte: Fyndpris på klockorna som snart uppgraderas

Det ska vi ha smartklockan till
Smartklockans största problem är att vi inte vet vad vi ska ha använda dem till. Det är ett marknadsföringsproblem, men som givetvis sträcker sig till vilka faktiska användningsområden man kan lyfta fram. Appaviseringar från den anslutna mobiltelefonen är något som brukar lyftas fram, liksom hälsafunktioner. Det är nog de två främsta användningsområdena idag, det och att faktiskt se vad klockan är då.

Andra wearables på frammarsch
Ett väldigt smalt och fokuserat användningsområde ser jag som ett framgångskoncept för kroppsburen teknik och jag är inte alls säker på att klockan på armen är det bästa svaren på de behov som finns. Istället är till exempel de många hörlurar med träningsfokus en stark utmanare som dessutom är betydligt mindre krävande. Jag kan få musik, träningscochning, pulsmätning och mer i öronen, utan mobil, utan klocka pulsband och med händerna helt fria. Det finns mer spännande utveckling inom wearables än de vi ser i just smartklockan.

Veckan har även bjudit på annat spännande:

Nyskapande Moto Mods

Första testet: Apple Airpods

Test: Microsoft Surface Book

.

.

 

.