Läsarfrågor

Läs svaren på era frågor om om Ios & Apple Watch

WWDC är över och tidigare under fredagen besvarade vi dina frågor om Apple Watch, Ios 9 och allt annat nytt Apple presenterat.

Publicerad Uppdaterad

Batteri
bjørn: hei,tid kommer nye os 9 til iphone 6 pluss og blir battriet bedre og annet spørsmål tid kommer det ny ipod toch 6 versionen og tid tester derre nye sony xepria m4 aqua håper på en test snart
Erik Mörner: Svaret på din första fråga när Ios 9 kommer till Iphone 6 är i höst, förmodligen i september om Apple håller samma schema som man gjort tidigare år. Under sommaren kommer nya betaversioner släppas till utvecklare och även till de privatpersoner som är med i det publika betaprogrammet. M4 hoppas vi testa inom kort.

Sverigelansering
Jörgen: När kommer Apple Watch till Sverige?
Erik Mörner: Det har vi tyvärr inget besked om ännu. Jag trodde inför Apples WWDC-konferens där Watch OS 2 visades upp att även Sverige skulle lanseras som nytt Apple Watch-land, eftersom den svenska versionen av programvaran till klockan släpptes redan för ungefär en månad sedan. Ni får vi nog vänta till i slutet på sommaren skulle jag gissa. Apple själva har bara sagt (står på apple.se) att klockan kommer hit någon gång innan året är slut. 

Frågefel
Dan: Hur kommer det sig att ni ligger efter i utvecklingen på era mobiler?
Erik Mörner: Nu är det redaktionen för Mobil som svarar på frågorna här. Den där frågan borde du kanske ställa diekt till Apple men Apple har aldrig tackat ja till att chatta direkt med er läsare. De är ju ganska hemlighetsfulla av sig, minst sagt.

Egenutvecklade klockappar
Johan: Hej, Kommer det att vara möjligt med nya versionerna av utvecklingsverktygen att köra egenutvecklade appar på egen hårdvara utan att vara med i Developer program? Jag har försökt kolla det på Apples utvecklarportral men inte blivit klok på om det ska gå eller inte. Även om Developer Program inte är dyrt så kan det vara av stort intresse för dem som vill testa att utveckla för iOS och även se hur det ser ut på egen enhet sam täven för dem som vill göra en egen liten app för eget bruk. Tack på förhand! Mvh Johan
Erik Mörner: Hej, som jag förstår det så krävs att du betalar även för att bara installera på egen hårdvara.
RÄTTELSE: Kollat lite vidare på det där och det verkar som du med Xcode7 som finns i betaversion kan göra precis det du önskar, utan att betala. Finns på denna adress.

Apple Music
AndyC: Vad tror ni om Apple Watch? Verkar det bättre än Spotify?
Erik Mörner: Nu gissar jag att du menar Apple Music. Jag har inte kunnat testa tjänsten ännu, men av det vi fått se så bedömer jag inte att Apple tillfört särskilt mycket innovation på området. Som användare känns till exempel Connect-funktionen mer som den ska förenkla för artister snarare än att tillföra något till fansen och Apples fisko med Ping ekar färskt i minnet. 

Peak Schedule
Fredrik Andersson: Peak Schedule för pushmail, finns det någon motsvarighet i iOS 9 för Androids lösning att bara ha pushmail på arbetstid och stänga av notifieringar övrig tid?
Erik Mörner: Inte riktigt vad jag känner till, det som finns är ett "stör ej"-läge som amn kan använda vissa tider på dygnet, men det tystar ju inte bara specifikt jobbmail.

Billigare klockor
K: Varför köpa en Apple Watch när man kan köpa en betydligt snyggare Moto 360 för lägre än halva priset?
Erik Mörner: Ja, en anledning skull eju kunna vara att man har en Iphone, eftersom Apple Watch bara stödjer Ios och Moto 360 bara stödjer Android, så där har du en anledning. Generellt skulle jag säga att Apple Watch försöker göra väldigt mycket och misslyckas med mycket av det, medan Androidklockorna idag har färre funktioner. Båda familjerna känns rätt omogna produkter över lag. Det märks att vi har att göra med första generationen smartklockor, men det där löser sig säkert framöver.

Bluetooth
Jonas: Hej. Tack tack för en bra webb. Jag har två frågor om Watch. Kan man koppla ihop den med sin iPhone och ett par Jaybird Bluetooth lurar samtidigt? Kan man även enbart koppla dessa lurar till klockan på en löprunda med musik lagrat på klockan? Med vänlig hälsning, Jonas
Erik Mörner: Just Jaybird har jag inte etstat mot klockan, men ja du kan ha den ansluten till både iphone och hörlurar samtidigt. Och som du säger så går det fint att lyssna på musik och strömma det direkt till ett par bluetoothlurar utan inblandning av telefonen. Först måste du dock se till att ladda in musik från telefonen till klockan. Det måste du göra medan klockan ligger på laddning och utrymmet för musik är begränsat till 2 GB.

Fildelning
Robin: Varför kan man fortfarande inte skicka en fil via bluetoot på iOS
Erik Mörner: Bra fråga, numera kan man ju i alla fall skicka filer mellan två Iphones med hjälp av Apples eget Airdrop. Det funkar ju dock inte till andra telefoner, som Androider för att ta ett exempel.

Iphone 6s
Arre: Hej! Tror ni att det är en iPhone 6S och 6S Plus som kommer i höst? Vissa säger ju att dom inte tror att Apple tänker släppa 4 modeller av IPhone 6.... 
Erik Mörner: Med tanke på att Iphone i större storlekar varit en sådan försäljningsframgång för Apple så har jag svårt att se att de skulle sluta med det nu.

Ny design
Arre: Är det ny design på iOS 9?  Jag ser knappt någon skillnad.
Erik Mörner: Nej, du har visserligen en ny standardbakgrundsbild, men designinriktningen som infördes i Ios 7 ligger fast och det är mest småsaker och så klart ett par nya appar som Apple lagt till.


Då tar vi och avslutar chatten för den här gången. Givetvis återkommer vi inom kort med nya läsarchattar.