Lättast spärra mobilen hos Telia
Det bästa sättet att motverka rån och stölder av mobiltelefoner är att själv vara medveten om riskerna, enligt polisen.
Om alla som blev av med sin telefon inte bara spärrade sim-kortet, utan också själva telefonen, skulle rån och stölder minska avsevärt, är polisens uppfattning.
För att kunna spärra telefonen måste du dock ha ordning på IMEI-numret, som följer med på en lapp när du köper telefonen. Många har dock tappat bort detta, när olyckan är framme. Därmed förblir telefonen ospärrad och kan användas av obehöriga. Så länge man inte har en mobil som är bunden till ens eget sim-kort, förstås.
Polisens lager svämmar över av inlämnade telefoner. Endast runt tio procent kan lämnas tillbaka till sina ägare. Detta på grund av att det inte går att spåra vilken ägaren är, om IMEI-numret inte är aktiverat.
Det finns alltså god anledning att vara beredd så att man kan spärra sin telefon, om den försvinner. Också om man bara tappar den, eller glömmer kvar den någonstans.
Telia är den enda nätoperatören som du kan få ditt IMEI-nummer av, om du tappat bort det själv. Du anger helt enkelt bara ditt mobilnummer, samt diarienumret på polisanmälan. Tjänsten gäller för både abonnemang och kontantkort (när man registrerat sig) och är gratis.
Tele2/Comviq däremot tar bara fram IMEI-numret mot en ersättning och på uppmaning av polisen. Och Vodafone tar inte fram några IMEI-nummer alls.
Mer om denna problematik kan du läsa i det aktuella numret av Mobil.