Cybersäkerhet

Litauisk rapport: "Släng era kinesiska mobiler"

En rapport från det Litauiska centret för cybersäkerhet uppmanar landets invånare att göra sig av med sina kinesiska mobiltelefoner efter att allvarliga problem hittats i två av dem.

Publicerad Uppdaterad

Spänningar mellan Kina och Litauen har ökat den sista tiden och en rapport från landets center för cybersäkerhet om kinesiska mobiltelefoner kommer sannolikt inte att göra saken bättre. Det senaste grollet började med att Taiwan meddelade att deras ambassad i Litauen skulle kallas för Taiwanese Representatives Office. Inte så konstigt kan tyckas, men i de flesta andra europeiska länder namnges ambassaderna efter Taiwans huvudstad, Taipei, för att undvika att man refererar till landet självt, eftersom det av Kina anses tillhöra dem. Efterspelet av detta blev att Kina uppmanade Litauen att ta hem sin ambassadör och de avsåg att göra detsamma med sina Litauiske ambassadör. 

Rapporten kring kinesiska mobiltelefoner från Litauens center för cybersäkerhet fann två större problem med dels en telefon från Huawei och en från Xiaomi. Centret testade olika 5G-telefoner och upptäckte att det i Xiaomis Mi 10T 5G fanns mjukvara som kunde hitta och censurera över 400 olika fraser. Fraser som till exempel "Free Tibet", "Long live Taiwan Independence" och så vidare. Mjukvaran kunde censurera fraserna i alla systemappar men också i telefonens inbygda webbläsare. På europeiska modeller hade den här funktionen varit avstängd men rapporten menar att funktionen kunde slås på när som helst. 

En representant för Xiaomi säger till BBC att Xiaomi inte censurerar sina användare och de har enligt egen utsago aldrig och kommer aldrig att hindra sina användare på det sättet. 

Säkerhetscentret såg också att telefonen skickade krypterad användardata via en server i Singapore, något de menar är viktigt inte bara för Litauiska användare utan för användare i hela världen. 

Huawei P40 5G var den andra telefonen som säkerhetscentret hittade problem i. De menar att Huaweis App Gallery skickar användare vidare till webbshoppar tillhörande en tredje part, webbshoppar som av vissa klassats som spridare av virus eller på annat sätt skadliga. En representant för Huawei meddelade BBC att de följer de lagar och regler som finns i de olika länder där deras enheter säljs. 

Rapporten har fått Litauens center för cybersäkerhet att uppmana landets medborgare att göra sig av med sina kinesiska telefoner och inte köpa nya.

Källa