IFA 2016

Livall – den smarta cykelhjälmen

När allt annat är uppkopplat är det klart att din cykelhjälm också ska vara det.

Publicerad Uppdaterad

Livall gjorde en investeringsrunda med sin uppkopplade cykelhjälm på Indiegogo under förra året och nu finns de på Ifa-mässan för att visa upp sina olika produkter.

Med ett snittpris på 229 dollar är det en rejäl prislapp och faktiskt en ganska tung cykelhjälm vi får i handen i deras bås. Utöver några kontrollknappar på framsidan av enheten och lamporna baktill ser den däremot ut som en fullt normal cykelhjälm.

Livall Bike helmet, ser ju nästan normal ut

Prislappen innefattar inte enbart ett par rader lampor på baksidan för att du ska kunna synas och tala om åt vilket håll du tänker svänga (förutsatt att du köpt till kontrollenheten för styret då, eller deras egen mobilhållare för appen). Det finns även lampor ovanpå hjälmen för att du ska synas extra. 

Inbyggt i hjälmen hittar du en hel del funktioner. Bland annat finns bluetooth för att kommunicera med telefonen, dels för att styra lampor men även för att koppla samtal till det inbyggda headsetet. Samma headset kan även användas som walkie talkie mot en medcyklist som också har en Livall-hjälm och givetvis kan du även spela musik. Vissa modeller av hjälmen har även inbyggd pulsmätare.

Det tar inte slut där heller. En accelerometer i hjälmen håller koll på att du cyklar som du ska. Oregelbunden data från den sensorn, närmare bestämt när du kraschar, tolkas av systemet och kan användas för att skicka nödmeddelanden via appen. Köper du företagets kadensmätare kan även den kopplas in tillsammans med appen, hjälmen och kontrollenheten.

Styrenheten på undersidan av hjälmen, används lämpligen inte medan du åker

Kanske en aning overkill med funktioner, men samtidigt känns många av de här funktionerna faktiskt rätt genomtänkta och något som kan skänka mervärde till en användare, till skillnad från vad det uppkopplade strykjärnet gjorde.