Mobil Träningshjälp

Även om vintern varit envis finns det inga ursäkter kvar. Nu är det definitivt dags att damma av löparskor och cykel. Vi har testat några prylar och program som hjälper dig att hålla ordning på träningsrundorna.Av Tomas Nilsson och Linus Brohult

Publicerad Senast uppdaterad

Nokia 5140i med Polar AXN500:

Mobilen som träningskompis

Polar och Nokia är två företag från Finland som lyckats minst sagt bra i sina respektive branscher. Hur blir resultatet när de samarbetar? Jag har provtränat med Polars multisportklocka AXN500 och mobilen Nokia 5140i. Klockan och mobilen kan kommunicera via IR. Mer om hur det fungerar längre fram - först en närmare titt på Polar AXN500. Om du vill läsa ett komplett test av Nokia 5140i - se Mobil nr 7 2005.

Pulsklockan AXN500 vänder sig i första hand till utövare av utomhussporter som klättring, skidåkning, kanot eller vandring. Tyvärr lyckades jag inte ta mig längre ut i naturen än till Slottsskogen i Göteborg under testperioden, men det gavs ändå tillfälle att testa alla funktioner i klockan.

AXN500 är ett rejält ur i borstat rostfritt stål och armband i gummi. Med en vikt på ca 120 gram är den faktiskt lättare än den klocka som jag normalt använder, men storleken och det faktum att all vikt sitter i boetten ger en ständig känsla av man bär runt på något. Testa hur den sitter på din egen handled innan du bestämmer dig för köp.

Det finns gott om användbara funktioner i AXN500. I likhet med Nokia 5140i finns termometer och kompass, men Polar verkar till skillnad från Nokia ha lyckats isolera termometern ganska bra från höljet så att den inte påverkas för mycket av kontakten med din handled.

Polar AXN500 innehåller också en lufttrycksmätare som tjänar både som barometer och höjdmätare. Så länge vädret är stabilt fungerar höjdmätaren bra, men eftersom tryckmätaren inte kan veta om du förflyttat dig till en annan höjd över havet eller om vädret slagit måste du kalibrera den ganska ofta för att få rätt värden.

Funktionerna för träning med pulsmätning är inte speciellt avancerade i AXN500. Du kan ställa in pulsintervall med övre och nedre gräns för konditions- eller fettförbränningsträning och uppskatta din syreupptagningsförmåga utifrån vilopulsen.

Behagligt pulsband

Något som jag saknar från andra pulsklockor är automatiska funktioner för att beräkna maxpulsen och få inp>Polar använde tidigare egna system för att skicka information mellan dator och pulsklocka. Numera är det vanliga IR-portar som gäller, alltså skickas informationen via infrarött ljus. Men jag hade gärna sett att Polar hoppat över Irda-standarden och satsat på bluetooth, vilket hade varit mer praktiskt.

Nokia 5140 och 5140i är de enda mobiler som fungerar med Polars pulsmätare. För att kommunicera med pulsklockan behöver du ett java-program och Polar har tyvärr sett till att programmet inte startar i andra java-mobiler. Om inte programmet är förinstallerat i mobilen kan du ladda ned det från wap.polar.fi. Java-programmet finns i två olika varianter, Sport och Fitness, och det är Sport-versionen som är kompatibel med AXN500.

Att skicka över data om dina träningspass från AXN500 till Nokia 5140i är enkelt. Du väljer "Ta emot data" i java-programmet och ställer pulsklockan i "Connect"-läge. Överföringen tar några sekunder och sedan behöver mobilen ytterligare en liten stund för att lagra informationen i minnet.

Så vilka är fördelarna med att kunna samla träningsdata i mobilen? I första hand är det enklare att få en tydlig bild av träningspasset i mobilen än i pulsklockan. Även om Nokia 5140i inte direkt har marknadens bästa skärm blir det bra diagram och om du tränat utomhus kan du se både puls och höjd över havet i diagrammet. Även summeringar som snittpuls, kaloriförbränning och tider i olika pulsintervall blir lättare att läsa av i mobilen än i klockan.

Java-programmet innehåller ett antal olika funktioner för att skicka resultaten vidare. Om du använder Polars webbtjänst Polar Personal Trainer kan du skicka dina resultat direkt till ditt personliga konto via GPRS. Det finns också möjlighet att skicka en sammanfattning av resultatet i klartext via SMS.

Nyttan med att kombinera Polar AXN500 och Nokia 5140i blir tydligast om du är ute på träningsläger eller längre strapatser och inte har tillgång till dator. Du får en bra möjlighet att studera loggarna i pulsklockan på mobilens display och kan skicka resultaten trådlöst till Polars webbtjänst eller till andra mobiler via SMS. För vardagsanvändning finns det kraftfullare verktyg att använda på datorn, till exempel programmet Precision Performance som följer med AXN500. Det kräver dock att du har IR-port i datorn.

Faktaruta Nokia 5140i

·Storlek:106,5 x 46,8 x 23,8 mm

·Vikt:100,8 g

·Skärm:STN 128 x 128 pixel 65000 färger

·Minne:3,5 Mbyte

·Batteritid:150 - 300 timmar standby, 2 - 5 timmar tal

·Funktioner:kompass, termometer, FM-radio, e-post, koppling till pulsklocka

·Tillverkarens hemsida: www.nokia.se/5140i/ www.nokia.se/5140i/>... />·Pris:1 900 kr

Faktaruta Polar AXN500

·Storlek:Diameter 50mm Tjocklek 17mm

·Vikt:120 g

·Skärm:LCD segmentdisplay + grafisk yta s/v

·Minne:100 aktivitetsfiler

·Batteritid:ca 2 år, CR2032-batteri

·Funktioner:kompass, termometer, höjdmätare, barometer, klocka, pulsmätare, IR-port

·Tillverkarens hemsida: www.polarpuls.com www.nokia.se/5140i/>... />·Pris:3 500 kr

·Plus

oBra på resan

oMånga funktioner för äventyrssporter

oTåliga material i både klocka och mobil

·Minus

oStor och tung klocka

oFå funktioner för pulsträning

oMobilen saknar det senaste i skärmteknik och prestanda

Garmin Edge 305:

Mobil GPS-dator för cyklister

Jag köpte min första cykeldator 1991. Den var av märket Cateye och kunde mäta hastighet, tid och sträcka. På designområdet har inte cykeldatorerna utvecklats speciellt mycket under de 15 år som gått.

Edge 305 är faktiskt nästan till förväxling lik cykeldatorerna från tidigt 90-tal. Den enda egentliga skillnaden till det yttre är att displayerna var mindre förr - ovansidan av Garmin Edge 305 domineras av en svartvit 1,9" skärm med 160 x 128 pixlar som funkar bra även i starkt solljus.

Edge 305 innehåller inte några kartor som hjälper dig att hitta, så vad är poängen med att bygga in en GPS i cykeldatorn? GPS-mottagaren gör att du inte behöver montera några extra sensorer på cykeln. Värden som hastighet, sträcka, tider och position levereras av GPS:en och du får också en väldigt exakt loggbok över dina cykelrundor. Edge 305 kompletterar GPS-positionen med värden från en lufttryckssensor, så höjdmätningen är mer exakt än vad en vanlig GPS presterar.

Mottagaren är utrustad med SirfIII och bör därför klara både körning i skogen och på trånga gator inne i stan. Efter några testrundor kunde jag konstatera att satellitmottagningen fungerar utan större anmärkningar. Det tar för det mesta inte mer än 10-15 sekunder från ström på till att Edge 305 hittar sin position och ytterligare runt 30 sekunder för att uppnå full precision.

När du köper Edge 305 kan du välja mellan två olika tillbehör - ett sensorkit för cykeln eller ett pulsband. Vill du ha båda tillbehören kostar det ytterligare ca 700 kr. Pulsbandet gör precis vad man väntar sig - det mäter din puls och lagrar resultatet sekund för sekund i cykeldatorn.

Precis som i andra pulsklockor finns det funktioner för att ställa in intervall och anpassa träningen efter pulsen så att du kan optimera passet för styrka, kondition eller fettförbränning. Sensorkitet består av en liten sändare som monteras på kedjestaget och två magneter.

Monteringen är avklarad på ett par minuter och när allt är på plats skickar sändaren trampornas varvtal (kadens) till cykeldatorn. Ett lagom högt varvtal på tramporna hjälper dig att göra rätt växelval och få ut bra resultat av träningen. Om valet står mellan pulsbandet eller sensorkitet rekommenderar jag i första hand pulsbandet eftersom det ger störst möjligheter att utveckla träningen.

Pigg träningskompis

Ute på träningsrundan får du rejält med information från Edge 305. En kul finess är "Virtuell Träningskompis". Den gör det möjligt att tävla, antingen mot dina egna gamla resultat eller mot målet som du sätter upp för träningspasset. På skärmen ser du grafiskt och i siffror var träningskompisen befinner sig i förhållande till dig. Ibland undrar man lite uppgivet var den virtuella träningskompisen får sina krafter ifrån i uppförsbackarna, men totalt sett ger funktionen lite välbehövlig extra motivation när man är ute på egen hand.

En viktig del av Edge 305 är programvaran som du kör på datorn hemma. Garmin Training Center innehåller funktioner för att utvärdera och planera träningen. Cykeldatorn ansluts via USB och sträckorna du cyklat förs över till Training Center. Diagrammen över träningen visar värden som puls, hastighet och backarnas lutning.

Du kan också följa träningspasset meter för meter eller minut för minut och se var du befann dig på en karta. Kartan som följer med innehåller väldigt få detaljer, men Training Center är kompatibelt med Garmins Mapsource-produkter, så har du någon vägkarta eller Friluftskartan kan du använda dem även här. Tyvärr finns det ingen funktion för att klippa och klistra i loggarna.

1000 km/h

Vid något tillfälle fick jag märkliga värden från GPS:en precis efter att den hittat positionen. Det gjorde att hastigheten plötsligt blev lite drygt 1000 km/h för ungefär en sekund och det finns ingen möjlighet att korrigera detta i efterhand. Skalan i alla diagram anpassar sig efter topphastigheten, så finns det kraftigt felaktiga data i loggen blir det svårt att avläsa de korrekta värdena.

Förutom att granska tidigare bedrifter in i minsta detalj använder du programvaran för att sätta ihop nya träningspass. Ett pass består av olika steg och du kan bestämma vilka kriterier som gäller för att ett steg ska anses vara avklarat. Det kan till exempel vara att du skall köra en viss sträcka, en viss tid eller ha förbränt ett visst antal kalorier. Du kan också lägga upp träningspass som är knutna till en viss sträcka du brukar köra. Du hämtar helt enkelt en logg från en tidigare cykeltur och talar om för programmet att det är en träningssträcka.

Totalt sett känns Garmin Edge 305 som en genomtänkt produkt. Den innehåller de flesta funktioner som krävs för att få ut det mesta av cykelträningen. Det enda som saknas är mätning av symmetrin, d.v.s. hur stor del av kraften du har i höger respektive vänster ben. De mest avancerade cykeldatorerna från Polar har den funktionen, men symmetrimätningen är knappast nödvändig om du inte har en extremt hög ambitionsnivå. Programvaran Training Center var inte 100 % stabil under testperioden. Programmet låste sig och stängdes av vid ett par tillfällen trots test på två olika datorer och uppdatering till senaste version via Internet.

Faktaruta Garmin Edge 305

·Storlek:94 x 44 x 23 mm

·Vikt:88g

·Skärm:LCD 160 x 128 pixel s/v

·Minne:13000 mätpunkter

·Batteritid:12 timmar (inbyggt laddningsbart batter)

·Tillbehör:Levereras med 220V laddare samt pulsband eller sensorkit. Extra Pulsband, sensorkit och 12V laddare är tillbehör.

·Tillverkarens hemsida: www.garmin.se www.garmin.se>
/>·Pris:3 300 kr

·Plus

oEnkel att montera

oVirtuell träningskompis

oMånga funktioner

·Minus

oTrist design

oBuggar i PC-programmet

oInget kartstöd i cykeldatorn

Garmin Forerunner 205:

GPS-klockan

Forerunner är en serie av GPS-mottagare för träningsrundan som du bär som en klocka på handleden. Forerunner 205 ingår i den andra generationen av GPS-klockor från Garmin och jämfört med de gamla modellerna 101, 201 och 301 är de största skillnaderna att formatet nu är smidigare och att GPS-mottagaren har uppgraderats till de bättre SirfIII.

Forerunner har många likheter med cykeldatorn Edge från Garmin och gränssnitten och funktionerna är näst intill identiska. Du kan alltså se bland annat hur snabbt du springer eller cyklar, hur långt du hittills kommit på din träningsrunda.

Du använder också samma programvara på PC:n för att analysera resultaten och utforma nya träningspass. För att passa på handleden är skärmen något mindre i Forerunner och det är också "widescreen" som gäller till skillnad från den vertikala skärmen på Edge.

Edge-serien är helt anpassad för cykling. Forerunner kan du använda för olika sporter och för att hålla ordning på vad du tränat i loggboken kan du ange om passet är löpning, cykling eller "annat". Som klocka betraktat är Forerunner mycket stor. Den är definitivt ingenting man har på sig till vardags. Däremot är vikten låg och den sitter bekvämt när man är ute och springer.

Nackdelen med en GPS-klocka för löpning är att den bara fungerar utomhus. Andra tillverkare har löparklockor med en G-sensor som du sätter på benet. De räknar ut hastighet och sträcka efter antalet steg och fungerar därför också om du springer på ett löpband inomhus. Garmin är ganska ensamma om cykeldatorer med GPS, men Forerunner har några konkurrenter på marknaden, exempelvis Navmans X-serie.

Faktaruta Garmin Forerunner 205

·Storlek:54 x 18 x 69 mm

·Vikt:77g

·Skärm:LCD 160 x 100 pixel s/v

·Minne:13650 mätpunkter

·Batteritid:12 timmar (inbyggt laddningsbart batter)

·Tillbehör:Levereras med 220V laddare

·Tillverkarens hemsida: www.garmin.se www.garmin.se>
/>·Pris:3 000 kr

Forerunner finns även med modellbeteckningen 305 till ett pris av 3500 kr. Skillnaden mot 205-modellen är att Forerunner 305 levereras med pulsmätare och det finns möjlighet att komplettera med sensorkit för cykel.

·Plus

oLåg vikt

oVirtuell träningskompis

oVattenskyddad IPX7

·Minus

oHögt pris

oBuggar i PC-programmet

oInget kartstöd

Navman X100:

GPS-armband med väntetid

Nya Zeeländska Navman har precis som konkurrenten Garman utnyttjat sina kunskaper inom bil-GPS till att skapa en sport-GPS. Men i stället för cykeldatorer och klockor med inbyggd GPS är Navman X100 utformad som ett rejält armband.

Hela konstruktionen känns tålig och batteriet skuddas under en fastskruvad lucka med gummilister för vattenskydd. X100 genomlevde också en rejäl regnskur under testperioden utan problem. Själva batteriet är ett vanligt utbytbart stavbatteri (format AA).

Formen gör att Navman X100 passar för i stort sett alla utomhussporter där man tar sig från en punkt till en annan: löpning, cykling och skidor till exempel.

Inbyggd GPS är poängen med den här apparaten. Så snart apparaten fått kontakt med satelliterna kan den mäta hur många meter jag sprungit och vilken hastighet jag håller. Apparaten visar också genomsnittshastigheten. Givetvis har X100 också ett tidtagarur som kan lagra mellantider.

För den som tränar löpning, cykling eller skidåkning kan det här på så vis vara en bra hjälp. Du behöver inte springa i något uppmätt spår för att veta exakt hur långt du sprungit, och du ser hela tiden vilken hastighet du håller.

Problemet är väntetiden inför varje träningsrunda. Varje gång måste först den inbyggda GPS-antennen få kontakt med satelliterna. Det innebär att jag måste vänta några minuter vid startlinjen i skogsspåret varje gång jag ska ut och träna, och det känns som ett minus. En bättre GPS-antenn som fått snabbare satellitkontakt hade gjort X100 till en bättre träningshjälp.

Ett annat problem med GPS-antennen är att X100 kan få problem exempelvis om jag springer genom en tunnel och GPS-signalen tappas.

Displayen är enradig och mycket enkel. Den styrs av två knappar. Det är lite bökigt att använda knapparna när X100 sitter på armen under träningspasset. Batteritiden är 16 timmar, på ett enkelt stavbatteri. Det känns klart godkänt.

Faktaruta Navman X100

·Storlek:79 x 78 x 27 mm

·Vikt:120 g

·Skärm:Enradig s/v

·Minne:50 mellantider, hastighet och distans

·Batteritid:16 timmar (stavbatteri, AA)

·Tillverkarens hemsida: www.navman.com, www.navman.com,>... www.gadgetec.se

·Pris:2 000 kr

·Plus

oBra pris

oTålig och vattenskyddad

oBra ergonomi

·Minus

oVäntetiden innan start

oIngen PC-koppling

oFå funktioner

RUTA: Träningsproffset har ordet

Jonas Ringdahl, personlig tränare på SATS Valhalla i Göteborg, tipsar om vardagsmotionen som ett första steg för att komma igång om man är otränad:

- Gå eller cykla till jobbet och ta trappan istället för hissen. Nästa steg är att styrketräna på gymmet 2-3 gånger per vecka. Ta hjälp av instruktörerna så att du får ett bra träningsprogram och lär dig att använda maskiner och vikter på rätt sätt från början. Starkare muskler underlättar i vardagen och gör att lederna mår bättre. När du börjar komma i form är det viktigt att variera träningen och hitta roliga aktiviteter som du trivs med.

Vilka är fördelarna med att använda träningsprylar och datorprogram?

- Att lägga upp exakta träningsprogram för cykeldatorn eller pulsklockan från datorn är kanske inget måste för gemene man utan mer för elitidrottare. Men det kan vara en kul leksak för motionärer. Träning med pulsmätare och en träningsdagbok är däremot bra för de flesta - att sätta upp mål utan att gå ut för hårt. Det blir lättare att lägga upp en bra träning efter dagsformen och välja rätt motstånd på cykelpasset. Du kan också lätt upptäcka om du har en infektion i kroppen eller om du har övertränat - då blir pulsen högre än normalt och kroppen signalerar att det är dags att ta det lite lugnare.

Vad skall man göra när kollegor och kompisar jagar deltagare till vätternrundor, vasalopp och andra strapatser?

- Det är viktigt komma igång i tid. Och att träna rätt gren. Ska du åka Vasaloppet så ska du träna mycket på skidor även om till exempel cykling kan ge en bra grundkondition. En personlig tränare eller gyminstruktör kan hjälpa till med bra övningar, men det ersätter inte den grenspecifika träningen. Glöm inte heller att sova tillräckligt mycket och att äta rätt - då blir loppet lättare och roligare.

RUTA: Program för handdatorer och mobiler

PalmOS

RunPlan 2.1 från marathonpeople.com www.marathonpeople.c... hjälper dig att lägga upp träningen inför Stockholm Marathon, Göteborgsvarvet, tjejmilen eller andra långlopp. Innehåller en detaljerad träningsdagbok och olika analysverktyg.

Hemsida:www.marathonpeople.c... />Pris:ca 110 kr

Symbian

MyBody Suite 7.0 från l3solutions innehåller ett antal olika program för träning, kost och hälsa. Förutom träningsdagbok finns en databas med näringsinnehållet i olika livsmedel och ett program där du kan göra olika hälsotester. Programmen finns för både Series60 (Nokias smarta telefoner) och UIQ (Sony Ericssons smarta telefoner).

Hemsida:www.l3solutions.com/... />Pris:ca 270 kr

Windows Smartphone

Fitness Plus 4 från Smartcell Technology håller koll på både kost och träning. Du kan också mata in dina mått och värden från hälsoundersökningar för uppföljning över tiden.

Hemsida:www.smartcell.com/> />Pris:ca 160 kr

PocketPC

Pocket Workout Wizard Fitness Trainer 3.1 är en fickguide till olika styrketräningsövningar. Du kan både läsa om övningarna och se animerade figurer som visar hur det skall gå till. Programmet innehåller också träningsdagbok och ett litet anatomilexikon.

Hemsida:www.workoutwiz.com/>... />Pris:ca 200 kr

Java

Pulse Meter är ett enkelt java-program som du kan använda för att räkna ut antal pulsslag per minut. Du känner på pulsen med en hand och trycker på "#" i samma takt på mobilen. Resultatet kommer efter fem slag.

Hemsida:www.op111.com/javapu... />Pris:ca 50 kr

Symbian

MyBody Suite 7.0 från l3solutions innehåller ett antal olika program för träning, kost och hälsa. Förutom träningsdagbok finns en databas med näringsinnehållet i olika livsmedel och ett program där du kan göra olika hälsotester. Programmen finns för både Series60 (Nokias smarta telefoner) och UIQ (Sony Ericssons smarta telefoner).

Hemsida:www.l3solutions.com/... />Pris:ca 270 kr

Windows Smartphone

Fitness Plus 4 från Smartcell Technology håller koll på både kost och träning. Du kan också mata in dina mått och värden från hälsoundersökningar för uppföljning över tiden.

Hemsida:www.smartcell.com/> />Pris:ca 160 kr

PocketPC

Pocket Workout Wizard Fitness Trainer 3.1 är en fickguide till olika styrketräningsövningar. Du kan både läsa om övningarna och se animerade figurer som visar hur det skall gå till. Programmet innehåller också träningsdagbok och ett litet anatomilexikon.

Hemsida:www.workoutwiz.com/>... />Pris:ca 200 kr

Java

Pulse Meter är ett enkelt java-program som du kan använda för att räkna ut antal pulsslag per minut. Du känner på pulsen med en hand och trycker på "#" i samma takt på mobilen. Resultatet kommer efter fem slag.

Hemsida:www.op111.com/javapu... />Pris:ca 50 kr

RUTA: Träningstips med video i mobilen

MPT (Mobile Personal Trainer) är en ny mobiltjänst med träningstips, recept och mycket annat. En av de mer spektakulära funktionerna är möjligheten att ladda ner videosnuttar där man kan se olika träningsövningar. Helt enkelt små instruktionsfilmer på träningsövningar för olika muskler: på gymmet, hemma och på kontoret.

Det finns också videosnuttar med matlagningstips på allt från saftiga lunchrätter till hälsosamma desserter. Även om videofilmerna känns som ett trevligt sätt att inspireras till matlagningen hade det varit välkommet om recepten också presenterats i textform. Över huvud taget känns det som tjänsten skulle må bra av att fyllas på med mer än alla i och för sig välgjorda videofilmer.

Varje videosnutt kostar 3 kronor, alternativt 30 kronor för en månads fri användning. För den som har Tele2comviq gäller kampanjpriset 69 öre.