Light tar sin kamerateknik till mobiltelefonen

Mobilkamera med upp till nio linser lanseras senare i år

Amerikanska bolaget Light har lovat att senare i år visa upp en mobilkamera med betydligt fler linser än vi sett hittills. Redan nu finns en prototypmobil med nio kameralinser på baksidan.

Publicerad Uppdaterad

Dubbla kameror på baksidan är idag mer regel än undantag och i undantagsfall finns mer än så, till exempel Huawei P20 Pro med tre kameror på baksidan. Amerikanska Light tar det hela ett par steg till och nu har man sagt att en mobil med bolagets teknik ska lanseras senare i år.

En av investerarna bakom Light är smartphonejätten Foxconn som tillverkar eller har tillverkat telefoner på uppdrag av bland annat Apple, Sony, Huawei Nokia (HMD Global) och Google.

Prototyp redan klar

Light har visat upp prototyper där deras kamerateknik med ett större antal linser sitter i mobiler som har mellan fem och nio kameror. De olika kamerorna samverkar för att ge dels bra mörkerprestanda, men även högupplösta bilder, upp till 64 megapixel och även effekter som leker med djupet i bilden. Det senare är ju en av huvudargumenten för att ha två kameror i mobiler idag, att man ska kunna få effekter med oskarp bakgrund samtidigt som motivet i förgrunden är skarpt.

Har separat kamera med samma teknik

Redan idag erbjuder Light en separat kamera med 16 sensorer och 16 objektiv och tanken är alltså att man ska ta lite av tekniken från Light L16, som kameran heter, till mobiltelefonen. L16 fick dock svala recensioner när den släpptes till försäljning förra året, nästan två år efter at den först visades upp. Den kallas till exempel “briljant, men hjärndöd” och det finns många utsagor om att mjukvaran är på ett tidigt betastadie och även Light själva har medgivit att det handlar om en produkt som fortfarande är under utveckling.

Light L16 kostar över 20 000 kronor och är ganska stor, med mått på 16 x 8 x 2 centimeter och en vikt på 435 gram.

Kameran Light L16 kostar 2050 euro, motsvarande 21 500 kronor, så vi kan förvänta oss att mobilen med samma teknik inte heller blir helt billig.

Några mer uppgifter om mobilkameran finns inte i dagsläget, mer än att Light visat upp prototyper med mellan 5 och nio kameror och att de alltså uppger att tekniken ska användas i en mobil som visas upp senare i år. Det behöver alltså inte vara Light själva som lanserar telefonen utan det kan även handla om att bolaget licensierar sin teknik till en ny eller redan etablerad mobiltillverkare.

Källa