https://www.mobil.se/nyheter/mobilredaktionens-svar-p-vanligaste-fr-gorna-om-iphone
564428
Frågor fick svar

Mobilredaktionens svar på vanligaste frågorna om Iphone

Mobilredaktionen svarade i en chatt på läsarfrågor om Ios, Iphone, Apple Watch och allt relaterat. Här kan du läsa alla frågor och svar i efterhand.

Krångligt spela in samtal
Jonas Hillerbratt: Hej! Jag undrar om det finns möjlighet i OS 11 att spela in samtal enkelt ?
Elias: Hej! Det här är ingen funktion Apple byggt in i systemet, och det kan bero bland annat på att det i vissa länder är olagligt att spela in samtal utan att bägge parter vet om det. Det finns tredjepartsappar för ändamålet av högst varierande kvalitet, och du får väl prova om du hittar någon som funkar bra. Någon funktion för att spela in samtal direkt i systemet Ios finns inte så därför är de här apparna beroende av att du ringer via en form av molntjänst, så samtalet spelas så att säga in i nätet och inte lokalt på telefonen. Du kan även välja att spela in samtal genom att köpa tillbehör, ungefär som ett headset till Iphone, så att samtalet spelas in där.

Skillnad på dagens och nästa Iphone

Conny: Vad blir det för skillnad mellan Iphone X och Iphone 9?
Elias: Det är omöjligt att säga i dag. Vi kan nog räkna med att Iphone 9 har en ny och snabbare processor, förmodligen någon förbättring av kameran, och gissningsvis något mindre ohemult dyr. Sedan får vi se om Apple har några överraskningar i rockärmen.

Inbart kontaktlös betalning

jonas: Hur kommer det sig att Apple använder sig utav en NFC lösning i sin apple pay istället för en lösning som Samsung pay använder sig utav? Samsung pay finns tillgänglig i betydligt fler affärer.
Erik: Ja, det enkla svaret på det är helt enkelt att Samsung är ensamma om att ha den så kallade MST-tekniken (Magnetic Secure Transmission) som simulerar att ett kort med magnetremsa dras i kortterminalen. Andra mobila betaltjänster, som Apple Pay eller Fitbit Pay använder bara NFC medan Samsung har båda alternativen.

Ipad eller dator

Noel: Skulle en iPad pro 12 tum med 512 gb minne kunna ersätta min bärbara dator som har en i5 och 512 gb ssd Tack på förhand
Elias: Det beror på vad du använder datorn till. Är det webbsurfande och läsande av dokument, samt skriva mail, absolut. Redigerar du däremot dokument och presentationer, eller jobbar med bildbehandling, skulle jag inte byta. Så fort man behöver klippa och klistra information är datorn nästan alltid överlägsen.

Appar på Iphone X

Christina Frostegren: Hur installerar man appar på iPhone X?
Erik: Det fungerar på i stort sett samma vis som med andra Iphone-modeller. Du hittar appar i App Store. Den ikonen finns på startskärmen i din Iphone X. För att köpa elelr ladda ner gratisappar behöver du ett Apple ID-konto. För att se till att ingen annan köper appar för dina pengar kan du identifiera dig med lösenord eller genom att använda Face ID i Iphone X på samma sätt som fingeravtrycksläsaren Touch ID kan användas i äldre Iphone-modeller.

Rea på klockan?

Sebbe: Tjenare! Är intresserad av att köpa Apple Watch 3, tror ni att man ska köpa innan jul eller tror ni att den blir något billigare på rean efter?
Elias: Apple brukar sällan rea sina produkter, om det inte handlar om prissänkning för att en ny modell väntar runt hörnet, vilket inte är fallet här.

Ringsignal i tyst läge

Bo Johansson: Kan man under inställningar i Iphone 8+ ställa in ringsignalen så att den alltid är på oavsett om knappen för ringsignal är av eller på?
Elias: Tyvärr kan du inte påverka den funktionen själv på Iphone, och inte apputvecklare heller. Om problemet är att du ställer om knappen av misstag har jag inget bättre råd att ge än att tejpa över den. Behöver du hitta din telefon när du förlagt den kan tjänsten Hitta min Iphone spela en signal i telefonen oavsett om tyst läge är på eller ej.

Längtar efter Iphone X Plus

Lawin: Min iphone X känns bra, men samtidigt känns för litet skärm när den är ändå lite större än iphone 7 plus. Har Apple planer för en iphone X plus i alla fall större skärm
Erik: Hej, tanken med Iphone X är ju lite att få en stor skärm som i Iphone 7 Plus i ett format som är lite smidigare. Det är jättesvårt för oss om Apples framtida planer, men om efterfrågan finns på en IPhone med tunna kanter och ännu större skärm så är ju inte det omöjligt.

Välja egen ringsignal i Ios

mkk: Jag har skaffat iPhoneX efter många år med Android. En gång i tiden körde jag med iPhone 3G. Jag är faktiskt förvånad över hur lite skillnad det är mellan systemen. Min fråga: kan man inte få egen ringsignal till iOS någon mer? Jag vet att jag gjorde det för 5 år sen, men är den möjligheten borta?
Erik: Jodå det går. Nöjer du dig inte med de ringsignaler som finns i telefonen kan du antingen köpa ringsignaler i Itunes Store eller lägga in egna ljudfiler. Den ska vara i formatet m4a, men du måste byta namn på den till m4r. Filen för du sedan över genom att ansluta telefonen till datorn och föra över via Itunes.

Appstopp i Ios 11

Jannika: Några av mina appar har slutat att fungera sedan jag uppdaterade till Ios 11. Vad ska jag göra?
Erik: I Ios 11 så kräver Apple att alla appar ska ha 64-bitarsstöd vilket gör att appar som inte har det inte längre går att starta. Istället får du ett meddelande om att appen i fråga måste uppdateras av utvecklaren innan den fungerar på Ios 11. Ett exempel på detta är spelet Flappy Bird som var så populärt för några år sedan. Tyvärr kan du inte göra något mer åt detta än att hoppas och kanske höra av dig till apputvecklaren i fårga och be dem uppdatera sin app.

Stillbilder som är film

Per: Vad är grejen med levande bilder, alltså att telefonen spelar in en liten film till varje bild?
Erik: Tanken är att du ska kunna se vad som hände precis innan och efter du knäppte av stillbilden och i Ios 11 har faktiskt Apple lagt till ett par funktioner som drar mer nytta av det här. Du kan skapa korta filmer som blir en liten animation av händelseförloppet och har du missat ett ögonblick med knapp marginal kan du välja att valfritt ögonblick i filmen ska bli din nya stillbild. Då blir dock upplösningen lite sämre.

Svep istället för hemknapp

Karin: Kan jag använda svepgesterna som utnyttjas istället för hemknappen i Iphone X även i min Iphone 7?
Erik: Nej, även om du tycker att de verkar smidiga så är du fast med hemknappen i Iphone 7. Har du något problem med din hemknapp kan du dock aktivera en virtuell hemknapp som syns på skärmen och hela tiden flyter över andra appar. Du hittar den under Inställningar -> Allmänt -> Hjälpmedel. Skrolla dig sedan ner till Assistivetouch och aktivera.

Kamerorna i Iphone 8 och Iphone X

Cissi: Är det någon skillnad på kameran i Iphone 8 och Iphone X? Vilken har bäst?
Elias: Om vi bortser från Truedepthkameran för ansiktsigenkänning i Iphone X har alla tre nya Iphonemodellerna olika kameror. Iphone X och Iphone 8 Plus har dubbla kameror, vilket Iphone 8 saknar, och som används till att skapa falsk oskärpa och till och med falsk belysning i bilderna. Iphone X har lite bättre hjälpkamera på baksidan än Iphone 8 Plus, så sammantaget har den bästa kameran av de tre, men skillnaden mellan Ip¨hone 8 Plus och Iphone X kamera är inte stor.

Snabba up Face ID

Fez: Jag tycker FaceID på IphoneX är för långsamt, och så måste man svepa över skärmen efteråt. Finns det nåt låssätt som är lika snabbt som TouchID var?
Elias: Ett tips, du kan svepa över skärmen innan ansiktet identifierats, direkt medan du tar upp telefonen ur fickan. Det räknas som svepgest och du behöver inte svepa efter. Då känns FaceID plötsligt mycket snabbare.

Välj rätt Iphone

Emil: Vilken Iphone skulle ni köpa om ni skulle köpa en nu?
Elias: Om det inte var jag som betalade skulle jag köpa en Iphone X. Om det var mina pengar skulle jag däremot välja Iphone 7. Den är fortfarande snabb och saknar inga funktioner som Iphone 8 har som jag använder, och dessutom är den lättare och definitivt mer prisvärd.

Spara lagringsutrymme

Fullt: Lagringsutrymmet i min Iphone håller på att ta slut. Finns det några knep?
Erik: Ja då. Dels kan du så klart manuellt ta bort appar du inte använder eller radera foton och filmer om du först sett till att lagra dem någon annanstans så att du har backup på allt du vill spara. Iphone kan även ge råd och hjälpa dig på traven. Under Inställningar -> Allmänt -> Iphone-lagringsutrymme hittar du förslag. Du kan till exempel se till att bara lagra lågupplösta bilder på enheten och spara de högupplösta bilderna i Apples molnlagring Icloud. Du kan även (kanske tillfälligt) ta bort stora appar utan att för den skull förlora till exempel dokument inställningar eller framgångar du uppnått i spel. Andra sätt att spara utrymme är att radera gamla textmeddelanden (framförallt bifogade videofiler tar väldigt mycket utrymme i anspråk) men allt detta är Iphone i och med Ios 11 bra på att vägleda dig till.

Strömma till Chromecast utan stöd

Moa: Jag skulle vilja streama en filmtjänst från min Iphone till teven med Chromecast, som inte har stöd för det. Finns det något sätt att lösa det?
Elias: Om filmtjänsten finns på webben kan du använda appen Momocast för att spegla innehållet i Iphones webbläsare Safari mot Chromecast. Appen är gratis.

Anpassa genvägarna i kontrollccenter

Nicke: Varför kan man inte anpassa ikonerna i kontrollcenter och få genvägar till andra funktioner än de Apple valt ut?
Erik: Du kan faktiskt välja, numera. Under Inställningar -> Kontrollcenter -> Anpassa kan du välja att "Anpassa Reglage". Apple har valt Ficklampa, Timer, Kalkylator och Kamera som standard, men här finns det ytterligare 12 olika funktioner att välja bland. Du kan till och med välja at ha alla dessa genvägar aktiva i kontrollcentret. Det finns dock bara genvägar till Apples egna funktioner och ingen möjlighet att lägga till tredjepartsappar som genvägar här.