https://www.mobil.se/nyheter/nokia-x6-lanserad-i-kina
565308
Med sensorpanel

Nokia X6 lanserad i Kina

HMD Globals nya Nokiatelefon är deras första med en sensorpanel som går in i skärmen.

Ibland går det fort i mobilvärlden. Det var lite mer än ett år sedan LG och Samsung valde att bryta mot det fram tills dess dominerande 16:9-formatet för mobilskärmar med mer avlånga skärmar som täckte nästan hela framsidan. Den trenden har sedan hunnit ta ytterligare ett steg när man låter framsidans sensorpanel gå in i skärmen för att få med ytterligare lite till skärm, och nu finns det nästan inga nya mobiler med 16:9-skärm. HMD Globals Nokiamobiler undantagna, och i Barcelona i slutet av februari kändes det lite som om företaget inte riktigt hängt med i svängarna.

Nu verkar man vara i kapp rådande trendläge igen, för i går lanserade man i Kina sin första telefon med sensorpanel som går in i skärmen. Nokia X6 är en mellanprismobil med chipsetet Snapdragon 636, 4 eller 6 gigabyte arbetsminne och 32 eller 64 gigabyte lagring. Skärmen är på 5,8 tum med upplösningen 2280 x 1080 pixel.

Fingeravtrycksläsaren sitter på baksidan, och där finns även dubbla kameror på 16 och 5 megapixel. Telefonens mått är 147,2 x 71 x 8 mm. Priset är motsvarande 1800 kronor i den billigaste konfigurationen.

Det återstår att se om Nokia X6 kommer till Sverige. HMD Global har lanserat mobiler i Kina först och resten av världen senare, dels med Nokia 6, dels med Nokia 7 som kom i en Plus-variant till oss. I slutet av maj håller HMD Global en lansering i Moskva, och där kanske vi får se en europeisk version av Nokia X6.

Källa

Ämnen