https://www.mobil.se/nyheter/ny-version-av-chrome-far-skydd-mot-sajter-som-snokar-via-mobilsensorer
566744
Nyheter
Nu blir det svårare att kartlägga internetanvändarna

Ny version av Chrome får skydd mot sajter som snokar via mobilsensorer

Det finns gott om webbsidor som tuggar i sig all information om användarna som går att uppbringa, däribland data från mobila enheters sensorer. Men den saken sätter Google stopp för med en kommande version av webbläsaren Chrome.

Det är ingen hejd på hur många typer av sensorer en smartphone eller en surfplatta innehåller. Med sensorer kommer mängder av användardata. Om med stora mängder användardata kommer snokande webbsidor lika säkert som ett brev på posten (om man nu inte skickat det med Postnord, då). Man kan förstås fråga sig vad som är så intressant med data från gyrometrar, accelerometrar och ljussensorer. Svaret är att den datan i kombination med annan data målar upp en tydlig bild av hur, när och var användarna nyttjar olika enheter, något som självfallet kan användas för exempelvis spårning och riktad annonsering. Men i en kommande version av Chrome kommer man att kunna stänga av datadelningen från sensorer. 

Finns i utvecklarversion

Möjligheten att stänga av sensorernas datadelning rullas ut till både desktopversionen och Android-appen, och det hela görs med en enkel switch som man hittar under inställningarna. Har man inte stängt av datadelningen så kommer Chrome även att varna när man surfar in på en sajt som samlar på sig information från sensorer. Man får även veta exakt vilken sensordata den plockar på sig. Den skarpa varianten av funktionaliteten förväntas dyka upp i Chrome 75, en version som lär dyka upp om några månader. 

Annons