https://www.mobil.se/nyheter/nya-ipad-pro-snabbare-an-manga-macbook-pro-datorer
566132
Nyheter
Över förväntan

Nya Ipad Pro snabbare än många Macbook Pro-datorer

Apples nya Ipad Pro-enheter har förvisso en mycket snabb processor. Men att den skulle vara så snabb att plattan spöar en rad nya Macbook Pro-modeller i ett benchmarktest, det hade nog inte många väntat sig.

Man kan förstås inte jämföra en surfplatta och en dator rakt av på ett rättvist sätt. Inte riktigt ännu. Användarområdena överlappar förstås varandra allt mer, i takt med att både hård- och mjukvara på surfplattorna blir allt mer kraftfulla (Adobe aviserade till exempel en fullversion av Photoshop för Ipad för en tid sedan), men det är sannolikt ändå en bra bit kvar innan den bärbara datorn spelat ut sin roll. IOS skiljer sig dessutom från Mac OS på en rad avgörande punkter, och när det gäller exempelvis lagringstutrymme och tangentbordskvalitet så lär nog många även fortsättningsvis föredra en klassisk bärbar dator. Men det är trots det väldigt intressant att Apples nya Ipad Pro-modeller nu har så hög prestanda att de ändå kan mäta sig med företagets avsevärt dyrare Macbook Pro-datorer. Det visar nämligen ett färskt Geekbenchtest. 

Inget stort försprång

I Geekbench 4 får 12,9-tumsversionen av nya Ipad Pro ett single core-resultat på 5 020 och i multi core en poäng på hela 18 217. För att sätta det i perspektiv så kan man jämföra med en 13-tums Macbook Pro med Core i7-processor som får en liknande poäng i single core, men får se sig slagen av plattan i multi core, där den får ihop 17 601 poäng. Ipad Pro når däremot inte riktigt upp till 15-tumsversionen av Macbook Pro, som får ihop 5 053 poäng i single core och 21 165 poäng i multi core. Men det är å andra sidan ganska jämnt skägg, vilket är en skräll i sig. Det finns som sagt många skäl till att man fortfarande kanske föredrar en Macbook Pro, och vi gissar att till exempel grafikprestandan i datorn lär vara svårmatchad för surfplattan. Dessutom måste man så klart köpa till ett tangentbord till sin Ipad för att få en jämförbar användarupplevelse. Men att mobila enheter är på väg ikapp och förbi bärbara datorer rent prestandamässigt är alldeles uppenbart.