Generationsskifte

Nya Ipad (tionde generationen) lanserad – usb-c och mycket dyrare

Den tionde generationens Ipad får usb-c istället för lightning-kontakt, en formgivning som påminner om övriga Ipad-modeller med den mer kantiga formen, de får klarare färger och ett betydligt högre pris än tidigare generation. Det här betyder också att den föregående modellen, Ipad, nionde generationen kommer finnas kvar i sortimentet.

Publicerad Uppdaterad

Nya Ipad finns att beställa idag och den kommer ut i butik den 26 oktober. Prislappen börjar på 6600 kronor, alltså flera tusen kronor dyrare än den tidigare instegsmodellen generation 9 som fortsätter finnas till försäljning. 

Det som är nytt i nya Ipad är framförallt att den har fått usb-c-kontakt i botten istället för lightning. Stödet för Apple Pencil ör dock detsamma så därför behövs en adapter för att ladda pennan. Den följer med om du köper pennan och går även att köpa till separat.

Ser vi under skalet så är det en relativt blygsam uppgradering, prisskillnaden till trots. Nya Ipad har en något större skärm, närmare bestämt på 10,9 tum och systemchippet som driver plattan är A14 Biomic. Väljer du versionen med mobiluppkoppling (som kostar från 8800 kronor) får du 5G-stöd och nya Ipad har även Wifi 6-stöd.

Helt nytt är att kameran för videosamtal för första gången är placerad på långsidan av Ipad, istället för på kortsidan. Touch ID, fingeravtrycksläsare sitter i knappen på toppen och det finns ingen Face ID på den här modellen.