https://www.mobil.se/nyheter/pendelapp-visar-b-sta-vagnen
555839
Nyheter
Mäter tryck på hjulaxlarna

Pendelapp visar bästa vagnen

Med hjälp av tågens svarta lådor som mäter till exempel trycket på tågets hjulaxlar får du se var i pendeltåget det finns mest plats.

Stockholms kollektivtrafik får inte sällan ta emot kritik för försenade avgångar, särskilt i vintertid, men även i tid av lövhalka eller andra problem som stör trafikens tillförlitlighet.

Stockholmståg kör Stockholms pendeltåg på uppdrag av SL och har idag gjort en ny app kallad Pendelkollen tillgänglig för att resenärerna ska få mer information om resan. Appen är ingen vanlig app som presenterar tidtabeller utan riktar sig istället tilld en som pendlar och åker samma tur varje dag eller i alla fall ofta. Genom att göra information som tidigare bara använts internt tillgänglig kan appen varna dig om förseningar på den sträcka du åker, men även vägleda vari tåget det finns mest plats i just det tåg du ska åka.

Spektakulär funktion
Just den här funktionen verkar spektakulär och användbar och fungerar genom att appen har information från tågets så kallade svarta låda. Där registreras tågets hjultryck, vilket förändras beroende på hur många passagerare som finns i vagnen.  På det sättet kan alltså appen vägleda så du kan hoppa på tåget i den vagn där det är minst trängsel.

Appen finns till Iphone och Android och är gratis att ladda ner.

Bilder