Ner till 4nm

Qualcomm gör nya processorer för Wear OS

Två nya processorer ska vara på gång för smartklockor.

Publicerad Uppdaterad

Qualcomm har inte riktigt legat i toppskiktet när det handlar om processorer för smartklockor och liknande enheter med sina Snapdragon Wear-modeller. Nu uppger en rapport att Qualcomm arbetar med inte mindre än två nya Snapdragon-processorer för användning primärt i smartklockor. Processorerna heter Snapdragon Wear 5100 och 5100+, och det är framför allt med den sistnämnda som företaget satsar på kommande flaggskeppsmodeller. De nya kretsarna ska vara tillräckligt kraftfulla för att inte bara kunna köra Wear OS, utan uppges dessutom kunna göra Android OS.

Bägge modellerna kommer att vara konstruerade med 4nm-teknik och tillverkas av Samsung Semiconductor. De kommer att använda ARM Cortex-A53-kärnor med 1.7GHz samt Adreno 702 GPU med stöd för upp till 4 gigabyte PDDR4X-minne och eMMC 5.1-lagring. Det är samma kärnor som finns i den snart två år gamla Wear 4100+, men det lär ändå bli väldigt stora skillnader då 4100+ använder 12nm-teknik medan de nya utnyttjar 4nm.

Genom att inkludera en kompletterande QCC5100-processor blir det även möjligt att utnyttja ett viloläge som kallas “ultra low power deep sleep mode” där enheten kan gå ner i strömsparande viloläge men ändå hålla kolla på Bluetooth och WiFi. Det ska även finnas en ARM Ethos Machine Learning Core för att effektivare kunna känna av variationer i puls och andra kroppsfunktioner. Dessutom blir det stöd för dubbla kameror på upp till 13 respektive 16 megapixel och 1080p-upplösning, Bluetooth 5.2 samt LTE.

Det finns inte några direkta indikationer på när de bägge processorerna kan komma att lanseras, men det spekuleras i att 5100+-modellen kan komma att släppas en tid efter 5100-modellen på grund av en mer avancerad tillverkningsprocess. 5100-modellen sägs använda det som kallas Molded Laser Package (MLP) där systemkretsarna och PMIC (power management integrated circuits) hålls separerade från varandra. 5100+-modellen ska däremot konstrueras som Molded Embedded Package (MEP) där allting sitter tillsammans.