Mobile World Congress 2019

Samsung: Så får S10 snabbare och stabilare datahastigheter

Vi har träffat Samsung och pratat datahastigheter i mobilen.

Publicerad Uppdaterad

Junehee Lee är chef för en grupp som arbetar med teknisk strategi på Samsungs huvudkontor i Sydkorea och vi träffar honom på mässan i Barcelona. Han är här för att berätta mer om hur S10 och i nästa steg S10 5G arbetar för att erbjuda så snabba datahastigheter som möjligt, via mobilnät så väl som vi wifi. Det handlar om hastigheten, om stabilitet i uppkopplingen och om säkerheten.

S10 stänger av och sätter på wifi av sig själv

Junehee börjar med att fråga mig hur jag använder wifi, om jag låter det vara aktivt hela tiden eller om jag stänger av det och sätter på det i telefonen enbart när jag behöver det.

Anledningen till att han frågar är att Galaxy S10 har flera funktioner som är tänkta att hjälpa dig få en stabil, snabb uppkoppling utan problem oavsett vilken teknik som används. I S10 kan du fortfarande stänga av och sätta på wifi manuellt, men telefonen kommer samtidigt lära sig dina preferenser, berättar han.

– Om du vill vara sparsam med mobildata och ofta ansluter dig till wifi-nät kommer telefonen att prioritera wifi och om telefonen å andra sidan märker att du det wifi-nät du använder är överbelastat med många användare eller att du befinner dig mellan två nät som överlappar och stör varandra så används istället 4G-nätet, säger han.

Telefonen kan alltså stänga av och sätta på wifi helt utan min medverkan?

– Ja, precis, bekräftar han.

För den som är orolig för osäkra nät så kommer S10 även att varna innan du ansluter till ett osäkert nät och upplysa dig om riskerna. Utöver att S10 är första med att stödja Wifi 6 som är den nya wifi-standarden så lyfter Junehee Lee även upp samarbetet Samsung har med Cisco för att stödja wifi-roaming. Det ska göra att du till exempel kan röra dig mellan flera olika accesspunkter och använda funktioner som är beroende av snabba svarstider utan att för den skull riskera att tappa kontakten. Det här gäller framförallt röstsamtal och strömmad media.

Inom ämnet snabb uppkoppling pratar Junehee Lee inte bara som snabbt och stabilt wifi utan även om snabb uppkoppling i mobilnätet. Vi får titta närmare på Galaxy S10 5G men just i konferensrummet där vi sitter finns givetvis inget 5G-nät så här är telefonen uppkopplad mot 4G-nätet. S10 stödjer 4G-hastigheter i upp till 2 Gbit men det är givetvis beroende av näten och idag finns det bara ett nät som klarar det och det är i Australien.

– Någon måste börja och vara först. Operatörerna vill ha enheter som stödjer tekniken innan de bygger ut sina nät och nu finns den förutsättningen här, avslutar Junehee Lee.