Telefoner med sensorn kan dyka upp innan årsskiftet

Samsung släpper mobil bildsensor med upplösning på 64 megapixlar

Vi hade precis börjat vänja oss vid smartphones med kamerasensorer på 48 megapixlar när Samsung nu rycker fram en kamerasensor med en upplösning på hela 64 megapixlar ur rockärmen.

Publicerad Uppdaterad

Nej, visst. Allt hänger självfallet inte på megapixlarna. De spelar förvisso roll, men man kan med all rätta tycka att de extremt höga megapixeltal som vi nu nått när det gäller mobilkameror är en aning absurda. Det har hur som helst så sakteliga börjat bli vanligt med sensorer på hela 48 megapixlar, men fler ska det bli. Samsung har nu nämligen avslöjat att företagets nya bildsensor Isocell Bright GW1, som bjuder på hela 64 megapixlar, kommer att börja levereras till sommaren. Därmed är det inte helt långsökt att tänka sig att den dyker upp i kommande Galaxy Note 10, som brukar offentliggöras i augusti. Fler telefonmodeller med den nya sensorn förväntas dyka upp framåt slutet av året. 

Aviserar även uppdaterad sensor

Sensorn ska ha samma pixelstorlek (0,8 mikrometer) som deras 48-megapixelsensor, men på en större sensor. Man använder sig av samma metod som man gjort med dagens 48-megepixelsensorer, nämligen att man slår samman fyra pixlar till en för att få en 16-megapixelbild med bättre känslighet. Den nya sensorn kommer dessutom att ha stöd för realtids-HDR upp till 100 decibel en gängse bildsensor kommer upp i 60 decibel, medan det mänskliga ögat ligger på runt 120 decibel). Det här ska innebära att sensorn medger betydligt rikare nyanser, hävdar Samsung. Samsung kommer även att släppa en uppdaterad version av sin 48-megapixelssensor som ska kunna erbjuda mer levande och naturliga färger. 

Källa