SAR-värden följer med mobilen

Publicerad Senast uppdaterad

Efter ett besök hos återförsäljaren Geab på Vasagatan i Stockholm kan Mobil konstatera att såväl Sony Ericssons T65 samt Nokias 8310, båda introducerade på marknaden efter 1:a oktober, har information med i förpackningen om strålningsvärden, eller SAR-värden.

I Nokias fall har man hunnit få med informationen om strålning i bruksanvisningen. Ericsson har valt att lägga med ett löst blad i kartongen som ett tillägg till användarhandboken med samma information.

Båda modellerna uppges givetvis uppfylla kravet att hålla sig under det maximalt tillåtna *s*a*r-värdet på 2 Watt per kilogram. I Nokia 8310:s fall är det högst uppmätta SAR-värdet 0.82 Watt per kilo, för Ericssons T65 är det högst uppmätta värdet 0.96 Watt per kilo (båda mätta över 10 gram). Med andra ord har båda modellerna en bred marginal upp till den max tillåtna gränsen.

Notera att både Nokia och Ericsson anger värdet som det högst uppmätta värdet. Viktig att inse är att många mobiler sällan kommer att nå upp till sitt högst uppmätta SAR-värde, detta eftersom mobilens sändareffekt ofta regleras ned av basstationerna. Nedregleringen av effekten sker så fort signalerna som mottas av basstationen har en kvalitet som är bättre än den absoluta miniminivån.

Konsekvensen av detta blir att en mobil som exempelvis har en effektiv antenn sällan, eller kanske till och med aldrig, kommer att sända med sin maximala sändareffekt. Men detta tar SAR-mätningen ingen hänsyn till - den visar endast på det värsta fallet som uppmäts vid den maximala sändareffekten i mobilen.

I och med detta blir det i stort sett omöjligt för en konsument att jämföra hur olika mobiler strålar i praktiken. Budskapet är: du kan inte jämföra olika mobilers SAR-värden för att avgöra vilken mobil som faktiskt strålar minst i verkliga användarsituationer.

Just detta har mobiltillverkarna kritiserat.

Men tillsvidare får vi väl ändå konstatera att det är en bra början att branschen tar ansvar för strålningsfrågan genom att publicera SAR-värden. Det borgar åtminstone för att man som konsument kan vara rätt så säker på att en mobil som är SAR-certifierad aldrig strålar mer än det uppgivna värdet.

Och förhoppningsvis kommer det så småningom en mer verklighetstrogen mätmetod som ersätter SAR. Först då kan vi faktiskt jämföra olika mobiler på den här punkten.

FAKTA:

Strålningen anges med så kallade SAR-värden, eller Specific Absorption Rate. SAR-värdet anger hur mycket strålning som tas upp i mänsklig vävnad från mobiltelefonen. Mätmetoden för SAR-värden är standardiserad.

SAR-värden för äldre mobiler kommer också att publiceras enligt uppgift från mobiltillverkarnas gemensamma organisation Mobile Manufacturer's Forum. Detta ska ske senast 1:a mars nästa år.