LCD och OLED i Mobvoi Ticwatch Pro

Smartklocka med dubbla skärmar för bättre batteritid

En batteritid på mellan 5 och 30 dagar utlovas med nya Ticwatch Pro.

Publicerad Uppdaterad

Det ska vara tack vare att klockan har två skärmar som man kan få bättre batteritid än på de flesta andra klockor. Ticwatch Pro som är en klocka med Googles Wear OS har två skärmar där en enklare LCD-display sitter över en underliggande OLED-display. LCD-skärmen har låg energiförbrukning och ska vara lätt att läsa av med god kontrast även i starkt solljus och kompletterar alltså OLED-skärmen. När LCD-skärmen inte används så är den genomskinlig för att visa OLED-skärmen under. Det här innebär alltså att LCD-skärmen används i standbyläge medan OLED-skärmen fortfarande är den som visar till exempel appar.

Gammalt systemchipp

Operativsystemet i klockan är alltså Googles Wear OS och systemchippet som driver klockan är Qualcomms Snapdragon Wear 2100 som nu har ungefär två år på nacken. Företaget Mobvoi som tillverkar Ticwatch Pro släpper alltså klockan innan Qualcomm lanserar sina nya klockchipp, vilket enligt obekräftade uppgifter sker i mitten av september i år.

Liksom systermodellerna Ticwatch S och E, varav vi nyligen testat Ticwatch S, så är nya modellen utrustad med GPS. Ticwatch Pro har även NFC och är därmed förberedd för betaltjänsten Google Pay, en tjänst som dock inte är lanserad i Sverige ännu.

Bättre batteritid med begränsad funktion 

Batteritiden som uppges är som sagt 5 till 30 dagar, men det förutsätter ett blandat användande av den enklare LCD-skärmen och OLED-skärmen. Klockan har vad tillverkaren kallar ett “smart mode” och ett “essential mode” med bara begränsad funktion där alltså LCD-skärmen uteslutande används. I “smart mode” uppges klockan ha en batteritid på två dagar, som systermodellerna, medan den i det mer begränsade läget kan ha en batteritid på 30 dagar.