Rättsligt

SMS är inte alltid privat

En domstol har dömt att ett sms-meddelande inte alltid kan betraktas som privat och därav hamna under integritetsskyddet.

Publicerad Uppdaterad

Nour Marakah dömdes för vapenrelaterade brott i en kanadensisk domstol i Ontario, men hävdade under rättegången att sms-meddelande som användes som bevis mot honom inte hade laga kraft eftersom de är privata. Domstolen höll inte med och beslutade att sms inte nödvändigtvis anses vara privat. Det som är väsentligt i sammanhanget är att sms-meddelandet inte har hämtats från den anklagades mobiltelefon, utan från en medanklagad som mottog texten, och uppenbarligen delade med sig av innehållet av fri vilja. Enligt domare James MacPherson så är ett textmeddelande som skickats och mottagits av den tänkta mottagaren inte längre beslutsmässigt i händerna på avsändaren. 

”Det finns, enligt mitt synsätt, brist på empirisk bevisning som skulle stödja slutsatsen att skickare av textmeddelanden kan anta en resonlig förväntan, ur en objektiv synvinkel, att deras textmeddelande kommer att förbli privat i händerna på mottagaren”, sade MacPherson.    

Domstolen avslog Nour Marakahs överklagan med två röster emot och en för.

Den underliggande problematiken är att sms anses ligga närmare i sin natur till epost och brev än telefonsamtal. Vissa hävdar att i dagens samhälle så får sms anses vara en typ av telefonsamtal och därför även borde ha samma integritetsskydd.

I Kanada finns det ett allmänt integritetsskydd när det kommer till textmeddelande. Polisen får till exempel inte kräva ut textmeddelanden från operatörerna och polisen får heller inte anta identiteten av en förväntad mottagare för bevisinsamling. 

Nour Marakahs advokater kommer att överklaga till Kanadas Högsta domstol så vi kanske inte har hört slutet på den här historien. 

Källa