Annons

Europeiskt projekt

Snabbare Wifi på flyget

Deutsche Telecom och Inmarsat ska bygga ett nytt mobilnät för att ge betydligt bättre datahastigheter på europeiska flyglinjer.

Publicerad Uppdaterad

Tiden från att vi oooh:ade och aaah:ade över att äntligen kunna använda Internet på flygresor till att vi svor över hur långsamt wifi på planet var, var ungefär fem minuter. Problemet är förstås att få bredbandsanslutning med hastighet nog för ett helt plan med passagerare till något som rör sig med 900 km/tim på 10 000 m höjd.

Nu ska Deutsche Telecom tillsammans med Inmarsat bygga ett europeiskt nät, kallat European Aviation Network, för just det syftet, och Lufthansa har skrivit på för att använda tekniken på sina europeiska flygresor, med de första testkörningarna under 2017. Enligt Deutsche Telecom ska man med nätet få hastigheter jämförbara med 4g-uppkoppling.

Nätet ska bestå av en kombination av Inmarsats kommunikationssatelliter som har 30 MHz bandbredd på S-bandet, och ett europeiskt nät av 300 LTE-master som har sin signal riktat uppåt och har en räckvidd på 80 km (mot under 10 km för en vanlig LTE-basstation). Nätet ska klara av att hålla kontakten med flygplan även vid höga hastigheter och se till att passagerarna på planet inte blir tokiga på att wifi:t hackar och går långsamt.

Källa