Stamina tillbaka

Sony uppdaterar till Android 6.0.1

Sony har skickat ut en ny uppdatering till Z5-serien, och bland de nygamla nyheterna finns Stamina-läget.

Publicerad Uppdaterad

Den nya uppdateringen ger mobilen Android 6.0.1, vilket mest innebär buggrättningar av Android 6 Marshmallow. Däremot har Sony passat på att slänga in en del egna uppdateringar. Mejl- och kalenderapparna har bland annat fått mindre uppdateringar och nya ikoner, men framför allt har det av många saknade Stamina-läget kommit tillbaka.

Men är det verkligen Stamina-läget, som det var innan? Den batterisparfunktion som gjorde att Sony kunde hävda två dagars batteritid vid normal användning. Ja och nej.

En viktig nyhet i Android 6.0 var strömsparfunktionerna i systemet. En av dem, App Standby, var egentligen Googles version av hur Sonys stamina-läge hanterade appar: se till att de bara hämtar data i bakgrunden vid vissa tider, och när de gör det, att alla gör det samtidigt. I Stamina liksom App Standby kan man välja att appar, till exempel chattappar, undantas från detta.

I det nya Stamina-läget har Sony valt att inte reproducera de funktionerna, det heter Stamina men är i praktiken Googles App Standby. Så vad har Sony tillfört?

- Stamina-läget involverar även mer hårdvarunära funktioner. Det rör sig om ljusstyrkan på skärmen, förstås, men även saker som processorfrekvens och grafikprocessorns arbetsfrekvenser. De funktionerna har vi lagt till, förklarar Rikard Skogberg på Sony Mobile.

Uppdateringen ska komma till alla Xperia-modeller från Z2 och senare. Har du inte redan fått den kan du vänta dig ett meddelane om uppdatering inom kort.