Sony+Firefox

Sony utvecklar hårdvara för Firefox Os

Mobiltillverkaren Sony är den hittills tyngsta aktören som ansluter sig till Firefox Os-trenden.

Publicerad Uppdaterad

Vissa kanske inte håller med om att det behövs ett nytt mobilt operativsystem, andra tycker nog att någon borde bryta Googles och Apples dominans. I vilket fall så kräver ett nytt operativsystem hårdvara och Sony har precis ställt sig i Firefox Os-ledet. 

Gårdagens nyhet om Sonys Firefix Os-satsning kom i samband med att det spanska telekomföretaget Telefonica meddelade att de ska erbjuda Sony Xperia Z och Xperia Tablet Z i utvalda länder.  Företagen har kommit överens om att ”inleda ett gemensamt tekniskt samarbete som ska utforska utvecklingen av en enhet som kör Firefox Os mobila open source-plattform”.   

Den japanska tillverkaren verkar ha tjuvstartat lite om man får tro Sony-chefen Bob Ishida. 

– Våra ingenjörer jobbar nu med Firefox Os Mobile och HTML5, plattformar som är under utveckling och som visar stor potential. Samtidigt fortsätter vi att jobba med operatörer, inklusive Telefonica, i ett utvecklingsprojekt med målsättningen att lansera den första produkten under 2014. 

Tidigare under dagen hade konkurrenterna LG och Huawei gått ut med att de kommer att lansera nya mobiler med Firefox Os. Kinesiska ZTE och franska Alcatel har också sagt att även de har hoppat på tåget.  

Att satsa på ett alternativ till de två stora operativsystemen är ett ganska stort risktagande. Det är många som har försökt att ta en rejäl tugga av Google och Apples kaka och de flesta har misslyckats. Samsung provade med Bada, Nokia höll artificiellt liv i Symbian tills den sista sucken och tappade sedan Meego-bollen, Microsoft kör med sitt Windows, Ubuntu ligger i startgroparna, både som ett eget alternativ och som en ryggsäck på Android, och Samsung kommer att göra ett nytt försök med Tizen. Vem som lyckas i slutändan, om ens någon, det får tiden utvisa.