Meddelanden vid krissituationer

SOS ska varna via sms

Inom kort ska SOS Alarm sjösätta en ny tjänst för att larma allmänheten i krissituationer genom sms och inspelade samtal till mobiltelefoner.

Publicerad Uppdaterad

Tanken har från början varit att SOS under hösten skulle lansera en tjänst för att skicka varnings-sms, men redan den 6 augusti testades funktionen i samband med den stora branden i Västmanland. 74 abonnenter boende i området meddelades enligt SVT den 6 augusti via sms om vattenbombningar i området. 

Från första september ska SOS Alarm kunna meddela i krissituationer genom inspelade röstmeddelanden till fasta telefoner och senare under året ska dessa även kunna gå ut via sms till mobiltelefoner. De kan dock bara skickas till mobiler där abonnemanget är registrerat på en adress i det aktuella området. För att SOS ska kunna positionera mobiltelefoner och skicka ut information till telefoner som befinner sig inom ett visst område krävs en lagändring.

Idag meddelas annars allmänheten om kriser genom radio och tv samt signaler via varningssignalerna kallade ”Viktigt meddelande till allmänheten”, eller ”Hesa Fredrik”. Sms och telefon är tänkt som komplement till dessa befintliga varningssätt.