Mobile World Congress 2019

Mobil svarar på läsarfrågor om årets mobilmässa MWC 2019

5G, vikbart och kameror. Här har Erik Mörner svarat på dina frågor om trenderna och nyheterna på årets mobilmässa.

Publicerad Uppdaterad

Mobils Erik Mörner har trampat runt på mässgolvet i dagarna tre. Här nedan ser du svaren på några av de frågor som kom in.

Mer mobil för pengarna

Mikael: Vilken telefon är den bästa av de du har sett på mässan som är enligt dig, inom kriterierna bäst mobil för pengarna.

Erik: Väldigt svårt att säga eftersom vi inte kunnat utvärdera telefonerna till fullo här och ofta är priserna inte ens helt satta. Jag ser dock inget trendskifte, utan tillverkare som Xiaomi i topp- och mellansegmentet, Oneplus, Motorola med flera hör till de som brukar ge mest för pengarna.

Ont om klockor

Tobias: Några nya Android Wear klockor?

Erik: Jag såg en del klockor, men det var tydligt att fokus var på teleofner här. Klockorna verkar instället lanseras på IFA-mässan i augusti. Något stort släpp av nya klockor såg jag inte till och den senaste var istället den Galaxy Watch Active som Samsung släppte strax innan mässan. Men den kör ju inte Android Wear. Ska bli spännande att se vad Qualcomms nya chip kan göra, för de senaste Android Wear-klockor jag testat har varit påtagligt sega.

Okänt antal Nokia 9 Pureview

Milard: Det rycktas att Nokia 9 släpps inte så många ex?  Och iså fall hur många?

Erik: Det känner jag inte till och om det ens finns en siffra tror jag inte HMD Global går ut med den. Jag pratade med deras nordiske marknadschef här nere på mässan och han sa tvärtom att han trodde på stora framgångar.

Vikbart dominerar

Johan: Fanns det någon ny projektormobil på mässan?

Erik: Nej det såg jag inte till. Vikbart var ju den stora trenden för den som vill ha större bildyta. Samsung Galaxy Fold, Huawei Mate X och en rad olika mer eller mindre färdiga koncept, till exempel från TCL.

Hållbar utveckling framöver

Per Lindahl: "I dagens samhälle är det mycket fokus på hållbarhet och klimatsmarta produkter med lång livslängd som är enkla att reparera. Tyvärr går utvecklingen av mobiler, inkl. surfplattor, i helt motsatt riktning."

Har ni sett ni något på MWC som visar att mobiltillverkarna, förutom Fairphone, är på väg att ändra inriktning så att dagens så kallade ”smartphones” som snarare borde kallas ”dumphones” verkligen blir smarta i framtiden?

Erik: Jag har sett lite, som att Samsung börjar med mer miljövänliga förpackningar. Hos mobiltillverkarna är det annars väldigt ont om den typen av initiativ när det gäller själva produkterna. Däremot är det tydligt att det finns andra företag som tar initiativ. Att sälja begagnade telefoner som fräschats upp så de är i stort sett som nya är ju en trend sedan en tid och där fanns det en hel del bolag som visade upp sig.

5G lägesrapport

Helena: Hur långt har 5G-kommit? Fanns det många 5G-mobiler och vad är nyttan där?

Erik: En del fanns det, Samsung Galaxy S10 5G, LG V50 Thinq, Xiaomi Mi Mix 3 5G, vikbara Huawei Mate X och ZTE Axon 10 Pro 5G är några av de som kommer inom kort. Sedan visade bland andra Sony, Oppo och Oneplus upp prototyper som inte sa så mycket mer än att de också ser 5G som en viktig teknik och tänker vara med på tåget.

Det man pratar om som fördelar med 5G är främst bandbredd, svartstider, vilklet är viktigt för spel och möjligheten att koppla upp många enheter. Många av de lanserade 5G-mobilerna är mer av 5G-uppdateringar av befintkiga telefoner och erbjuder därför inte så många unika funktioner. Men Huawei X och LG V50 med den extra skärm man akn haka på är ju exempel på nytänkande.

Vikbarast på mässan

Sofie: Fanns det många vikbara telefoner? Är det en trend som är här nu?

Erik: Den som tog uppmärksamheten från mycket annat var Huawei Mate X, men den är inte klar och visades liksom Samsung Galaxy Fold bara upp för mässbesökarna i skyddande glasbur. Att det är en trend som kommer hålla i sig verkar tydligt för många tillverkare har pratat om att de har liknande tekniker på gång och de vi fått se är alltså bara början.

Bra eller hype

nisse: Du som sett de vikbara mobilerna på nära håll, är det en bra ide eller bara en hype?

Erik: Nära håll är nästan att överdriva. Ingen av enheterna har varit helt klara så man kan använda dem, men det tydligaste man ser är väl att det är ett första steg. För tidigt att omfamna och för tidigt att avfärda. Blir vikbart en framgång kommer de nog inte se ut exakt såhär, men nästan. Man måste nästan testa och utvärdera för att dra slutastaer och lära sig de bästa varianterna. 

Rakt och fint

Igår: Stämmer det att både Samsungs och Huaweis vikmobiler har skärmar som inte blir helt platta utan är lite skrynkliga i vecket utfällda. Det såg ut så på en del bilder.

Erik: Nä det tycker jag inte, det såg rakt ut, jag såg inga skavanker.

Huawei är nästa stora

Singa: Är det fler lanseringar på g under våren? Vilka tillverkare har nåt på gång?

Erik: Huawei lanserar sin P30 i mars och efter det släpper Asus Zenfone 6 i maj. 

Gester det nya

LG-fan: Vad var nytt med G8 Thinq mot G7 Thinq. Har den några fördelar mot S10?

Erik: mest tydliga nya var ju geststyrningen. Den funkade okej, men jag har svårt att se särskilt många användningsområden.

Bra och långsam?

Nokia: Kändes Nokia 9 som en riktig toppmodell trots Snapdragon 845?

Erik: Nu har jag bara provat den en kort stund, men ja jag tycker inte att Snapdragon 845 diskvalificerar den. Så det ska man nog inte stirra sig blind på. Blir spännande att se vad kameran går för i praktiken.

Större Samsung-mobil

Anna: Kommer samsung göra någon större mob i sverige förutom note å utom den vikbara å släppa den i sverige vill ha större än 6.4 

Erik: Samsungs Galaxy S10 5G är ju en telefon med 6,7 tum stor skärm så den kan kanske vara en idé då om det är Samsung du är intresserad av.

Avvaktande mot kinesiska tillverkare

James Bond: Hej! Till och en början ska jag säga att det är kul att ni har chatt, känns som det var evigheter sen ( Har ni slutat att ha vanliga chatter där man kan fråga allmäna frågor) i alla fall, undrar har man märkt av om folk har varit avvaktande mot huwei och andra kinesiska tillverkare? Tänkte angående att usa har prata om kinesikt spiontage och så? uräskta har varit dålig på att följa teknik nyheter och nyheter i allmänhet så har kanske hänt saker på den fronten.. en fråga jag försöker lirka in som kanske inte passar här egenltligen, är om man kan lita på köpa mobiler från kinesika företag? Har för jag läst någonstanns att xiaomi lagra känsliga bankuppgifter eller liknade så är lite orolig av den trenden att känns som säkerhethet och integritet inte prioteras längre av de ledande och upcumming tillverkarne.. ursäkta om det blev väldigt offtopic och långt, men är riktigt sugen på mobiler som xiaomi, huawei, oneplus, framför allt xiaomi och oneplus känns mycket bang for the fuck, men känner mig nojig kring spioneriet. Tack på förhand för svar.

Erik: Kul att du gillar chatter. Det kan vi absolut ha fler av. Jag har inte uppfattat att kinesiska spioneramisstankar varit ett jättestort ämne just på mässan. På framförallt nätsidan först det en diskussion och där har länder uttryckt misstanke om att det kan ske och framförallt HUawei har försäkrat att det inte sker och påtalar att det heller inte finns några exempel på att så ska ha skett. Jag har inte sett några bevis på att man bör vara orolig och jag har inte sett några bevis i den andra riktningen heller.

Tid för LG G8

Leif När kommer LG G8 till Sverige och vad kostar den?

Erik: LG har inte berättat det så vi vet varken pris eller datum när den kan komma.

Vikbart och även 5G

Alireza: Var det någon annan kul mobiltrend förutom vikmobiler på mässan?

Erik: 5G på riktigt var ju en tydlig trend med en hel del tillverkare som har klara enheter och några fler som har prototyper. 

Utanför boxen-mobiler

Nicklas: Vad var största överraskningen på mässan?

Erik: Nubias två telefoner, den ena i form av en skärm du snurrar runt handleden och den andra med skärm på både fram och baksida var ju lite roliga. Mindre övertygad om verkliga nyttan dock.

CG-S: S10 5G fungera den bara i ett 5G nät eller går den att använda i ett 4G nät också undras nyfiket Erik: Den fungerar även med 4G och 3G och 2G. Däremot har den till skillnad från de andra S10 ingen minneskortplats och bara plats för ett simkort, inte två. Men den är alltså fullt fungerande även när det inte finns ett 5G-nät tillgängligt.

Stort men även brett

Nokian: Är det bara 18/9 o smalare telefoner som gäller? Finns några mellanklass mobiler med stora skärmar typ  6 tum 16/9 eller +7 tum i 18/9? Ryktas om Xiamio ni max 4- snart på gång eller i höst?  finns fler liknande med bra kameror kommande till Sverige?

Erik: Nej något sådant såg jag inte till, men det betyder inte att det inte finns. Med en så här stor mässa har jag bara hunnit titta på en bråkdel av allt som visats. Hoppas att jag prioriterat rätt.