-
PLUS
Bättre mobiler i Europa med nya regler – Så får du glädje av dem
-
PLUS
Krönika: Uppdateringarna som gör Iphones kamera sämre
-
PLUS
Krönika: Bättre batteritid nära förestående
-
PLUS
Köp mobil billigt: Så gör du
-
PLUS
Krönika: Det bästa är inom räckhåll
-
PLUS
Vad hände med Samsungs samtalsinspelning och 8 andra frågor: Vi svarar
-
PLUS
8 smarta tips för Google Foto – Ta kontroll över bilderna i påsk
-
PLUS
Krönika: Nej AI, jag vill inte vara din kompis eller partner
-
PLUS
Kommentar: Hindren som stoppar Tre
-
PLUS
Tips: 8 knep till Googles anteckningsapp Keep
Innovation
Stylus som kan känna av fingrar

Amerikanska patentverket har publicerat ett Apple-patent som bland annat visar hur Apple Pencil skulle kunna veta hur användaren håller fingrarna.
I åratal har Apple försökt att få användarna att förlita sig på endast fingrarna som styrmedel på mobilernas och plattornas skärmar. Med lanseringen av Ipad Pro och stylusen som kan användas till den tog företaget ett steg i en annan riktning. Ett patent, som uppmärksammats av Appleinsider, visar på hur Apple kan tänkas förbättra tillbehöret ytterligare.
Patentet, som något fantasilöst har döpts till ”Stylus with touch sensor” illustrerar en stylus som har trycksensorer längst med höljet. Med dessa går det att avgöra var användaren håller fingrarna och om de rör sig eller inte. Vad kan då vara poängen med det kan man undra? Svaret enligt Apple är att det då blir möjligt att styra apparnas gränssnitt eftersom pennan kan avgöra hur många fingrar man håller pennan med, hur många av fingrarna som trycker på pennan och hur man rör fingrarna längsmed ytan. Det sistnämnda kan exempelvis användas för att skrolla i ett program. Med hjälp av positionsdata från två eller flera fingrar går det även att avgöra om, och hur, användaren roterar pennan. Det kan vara användbart i exempelvis 3D-program eftersom man då kan använda pennan för att rotera objekt på skärmen.
Ytterligare möjligheter inkluderar att ”plocka upp” eller ”släppa” objekt, något som blir möjligt tack vare pennans inbyggda trycksensorer.
Om “Stylus with touch sensor” någonsin blir verklighet är oklart I dagsläget, men möjligheterna som presenteras i patentet är onekligen intressanta.