Bättre än vi trodde

Testrapport: Samsung Galaxy Note 7

En del egenskaper har vi redan konstaterat vid lanseringen i London, men Samsung har redan gjort Note 7 bättre.

Publicerad Uppdaterad

Den största och mest påtagliga nyheten i Note 7 är att den jämfört med den senaste Note vi såg i Sverige nu är ikapp den kvalitetskänsla och materialkvalitet vi redan sett i S6 och framförallt S7-familjen, som dessutom innebär vattentålighet. Utöver det handlar Note 7 framförallt om de funktioner vi får i och med pennan och mjukvara som ju ständigt uppdateras, även efter att en telefon lanserats och börjat levereras.

När vi nu fått ett testexemplar av Note 7 till redaktionen och kunnat bekanta oss med den i lugn och ro kan vi konstatera att Note 7 lever upp till de förväntningar som skapades under lanseringen och mer därtill. Kvalitetskänslan gör oss inte besvikna och den silverversion av Note 7 som är vårt testexemplar ger ett glänsande intryck, men är trots det okänslig för fingeravtryck och ser även efter ett par dagar lika ny ut som när vi packade upp den ur kartongen första gången.

Det händer att jag knappt hinner reagera innan telefonen läst av mina iris, men det inträffar minst lika ofta att telefonen bara fortsätter be mig att öppna ögonen mera och till slut ger upp och låter mig bara ange pinkod istället. I vardagen fungerar irisavläsning bättre än det gjorde med Note 7 på plats under lanseringen i London. Spotlights och skum belysning i lanseringslokalerna kan förklara det. När irisavläsningen verkligen fungerar snabbt är det oerhört smidigt. Det adderar säkerhet utan att du behöver tänka på det. Men det gäller bara när det fungerar och det gör det långt ifrån alltid. Det är långt mindre pålitligt än fingeravtryck och jag märker att till exempel när jag har en ljus himmel bakom mig får kameran nästan regelmässigt problem med at läsa av iris och jag får då istället efter några misslyckade försök slå in min pinkod.

Mjukvaran har annars Samsung lyckats bra med och buggarna i den nya översättningsfunktionen som jag uppmärksammade under lanseringen i London är redan åtgärdad. Dessutom märker den som provat Samsung S7 och S7 Edge en hel del förbättringar i Note 7. Prestandan är riktigt bra, vi får 64 gigabyte intern lagring och gränssnittet är ytterligare förbättrat och grafiskt mera avskalat och enkelt. Jag uppskattar särskilt att det som kallas Always on display, att skärmen visar tiden monokromt även i låst skärmläge, fått ytterligare funktioner. I Note 7 visas vilka aviseringar du fått från olika appar utan att du som i S7 måste trycka igång skärmen.

Samsung Galaxy Note 7 har liksom S7 Edge böjda skärmkanter, men när man jämför är de betydligt mindre böjda på Note 7 och när man greppar telefon är det i ramen på kanten. Risken är därför betydligt mindre att man av misstag kommer åt skärmkanten här än det är på S7 Edge. Kantfunktionerna är dock de vi känner igen och här kan du få direkttillgång till favoritappar, favoritpersoner och andra genvägar och kortfattad information som väder och nyheter.

Vårt batteritest visar att Galaxy Note 7, liksom föregångarna i samma serie har en fenomenal batteritid och funktionerna har vi hittills inte heller funnit några större anledningar att klaga på. Ett fullständigt test kommer inom kort.