Studie genomförd i USA

Undersökning: Därför byter smartphone-användarna plattform

Ibland kan man få känslan av att det är lika kontroversiellt att byta smartphone-plattform som att byta politiskt block från val till val. För vissa är det rakt igenom otänkbart, medan det för ett fåtal inte är ett dugg dramatiskt. Att de flesta har vissa betänkligheter kring saken är dock ställt bortom allt rimligt tvivel. Men vad är det egentligen som får en användare att hoppa från Android till IOS eller vice versa? Den saken har man nu tittat närmare på i en amerikansk studie.

Publicerad Uppdaterad

Det bör sägas på en gång: Amerikanska användare kan självfallet skilja sig från svenska. Men vi skulle gissa att det i grova drag handlar om ungefär samma drivkrafter när man byter plattform, något som för de flesta innebär ett rätt stort beslut, medan det för ett fåtal inte är särskilt laddat alls. Det är publikationen PC Mag som låtit genomföra en studie bland 2 500 amerikanska konsumenter, där man kartlagt vilka faktorer som bidrar till att man tar klivet över plattformsgränsen. Det första som siffrorna bekräftar är att byten mycket riktigt är ovanliga. Av de som deltog i undersökningen hade bara 18 procent bytt från Android till IOS och 11 procent hade valt Android efter att tidigare använt Iphone. 

Användarupplevelsen i fokus

47 procent av de personer som hade valt Android istället för IOS uppgav att det var ”användarupplevelsen” som var avgörande i beslutet. Det kan förstås tyckas vara en rätt flummig beskivning, som kan avse lite vad som helst. Men 30 procent av användarna som gått från IOS till Android preciserade däremot öppenheten i Android som anledningen till den bättre användarupplevelsen. Kameran har även varit en avgörande faktor för många, även om åsikterna kring vilken plattform som erbjuder bäst kameror går isär. 24 procent uppgav kameran som ett skäl för att gå från Iphone till en Android-enhet, medan 25 procent uppgav exakt samma skäl för att ta motsatt skutt. 

Lägre pris motiverar många

Ett av de kanske minst förvånande skälen till att byta från Iphone till Android är enligt studien priset på hårdvaran. Inte mindre än 29 procent av de som valt att lämna IOS uppgav just det skälet. Intressant nog har även 11 procent av de användare som gått från Android till Iphone också uppgivit priset som skäl. Att Apples telefoner är förhållandevis dyra råder det ju knappast något tvivel om. 54 procent av de personer som ingick i studien hade en Iphone. Och hela 27 procent av Android-användarna som deltog ägde en Samsung-enhet. 

Källa