https://www.mobil.se/nyheter/vara-forsta-intryck-av-apple-watch-med-mobilabonnemang
565278
Tre enda operatören

Våra första intryck av Apple Watch med mobilabonnemang

Idag börjar Apple Watch series 3 säljas i Sverige, för första gången med egen uppkoppling för samtal och data. Vi har börjat testat den.

Det är operatören Tre som lanserar abonnemang till den klocka som nu börjar säljas i Sverige och som tidigare enbart sålts i andra länder. Nu finns alltså nätstödet klart för klockan vars fullständiga namn är Apple Watch series 3 gps + cellular.

Samtal när mobilen är hemma

Nyheten här är framförallt att du kan ringa och ta emot samtal i klockan även när du inte har din telefon med dig. När vi testar fungerar det felfritt och särskilt smidigt är det så klart om du har ett trådlöst headset anslutet direkt till klockan, men det går även att prata och höra den du pratar med direkt i klockans högtalare och mikrofon. Med ett headset anslutet kan du även lyssna på streamad musik från Apple Music, men det kräver att du har ett abonnemang där och andra strömmande musiktjänster, som till exempel Spotify, fungerar fortfarande inte i klockan. Precis som i vanliga Apple Watch kan du dock fortfarande lyssna på nedladdad musik i klockan och det liksom att ringa ett samtal med bara klocka och hörlurar, utan en telefon, är lite av en frihetskänsla. Särskilt smidigt är det om man är ute och joggar och vill mäta sitt träningspass utan telefonen i handen.

Inte alla appar

För att en app till Apple Watch ska kunna användas över mobiluppkoppling krävs att den anpassats för det och alltså inte behöver hjälp av en medföljande Iphone. Det här gör att en del appar fungerar, till exempel Nike Run Club, Shazam och Citymapper, men de flesta appar jag använt sedan tidigare i Apple Watch kräver fortfarande att jag har telefonen bredvid. Samtal och Imessage fungerar, men när vi testat nu har inga sms skickats eller tagits emot förrän telefonen är på och i närheten. Det är alltså dumt att räkna med att du får precis allt du har i din telefon när du lämnar hemmet med bara klockan.

Så kommer du igång

För att kunna använda Apple Watch series 3 med egen mobiluppkoppling krävs att du har ett abonnemang hos Tre eller skaffar ett. Har du redan idag en Apple Watch och vill byta upp dig till varianten med esim har Apple återköpserbjudanden där du kan få pengar för din gamla klocka när du köper en ny. När jag testar klockan så gör jag det genom att ansluta klockan till ett befintligt Tre-abonnemang. Det är ordnat så att det går väldigt smidigt. Utöver att köpa klockan av Tre kan du köpa klockan av Apple eller någon av deras återförsäljare. 

När jag har klocka och Iphone sida vid sida så fungerar abonnemangstecknandet som ett smidigt steg i att para ihop klocka och telefon. I telefonens Watch-app där jag sköter inställningar för klockan kan jag välja inställningar även för uppkopplingen och efter att där ha loggat in med mina fyra sista siffror i personnumret så kopplas klockans abonnemang till mitt befintliga abonnemang. När det är klart har jag alltså samma telefonnummer till både klocka och telefon. När någon ringer på mitt nummer så ringer både klocka och telefon om jag har nätkontakt och jag svarar på den enhet jag själv väljer.