https://www.mobil.se/nyheter/zte-och-usas-regering-overens-om-avtal
565425
Kan återuppta verksamheten

ZTE och USA:s regering överens om avtal

ZTE ser ut att kunna återuppta verksamheten efter att USA:s handelsminister meddelat att man nått en överenskommelse för att lätta på sanktionerna mot företaget.

Förra månaden tvingades den kinesiska mobiljätten ZTE frysa all verksamhet efter att USA:s regering förbjudit amerikanska företag, inklusive Qualcomm som gör ZTE:s mobilkretsar att handla med företaget. Bakgrunden var att ZTE brutit mot sanktionerna mot Iran genom att exportera amerikansk avlyssningsutrustning till landet. ZTE erkände detta i höstas och kom överens om ett lämpligt straff, men då företaget inte följt den överenskommelsen till 100 procent tog USA till storsläggan.

Nu meddelar USA:s handelsminister Wilbur Ross att man nått en överenskommelse som kommer att rädda företaget från konkurs. Enligt överenskommelsen ska företaget dels betala ytterligare en miljard dollar (drygt 8,7 miljarder kronor) i böter, men framför allt ska företagets styrelse och ledning bytas ut. Dessutom ska en ny avdelning tillsättas i företaget, med anställda som utses av USA och vars uppgift är att se till att företaget i framtiden följer reglerna. Avdelningen avlönas av ZTE och ska rapportera direkt till företagsledningen.

Det amerikanska representanthuset klubbade nyligen en lag som skulle förbjuda USAs regering att göra en överenskommelse med ZTE, och flera senatorer från både det demokratiska och republikanska partiet har sagt att det ligger i USA:s intresse att fortsätta blockera handel med ZTE. Orsaken till misstänksamheten mot ZTE är att företaget anses ha ett oklart förhållande till den kinesiska staten och militären. Två statliga bolag är storägare i företaget och tillsätter fem av nio styrelseledamöter. Det förekommer därför ofta misstankar om att den kinesiska staten kan ha installerat bakdörrar för avlyssning i företagets mobiltelefoner. Detta är dock inte något som företaget formellt anklagats för och det har inte heller någonting med sanktionerna att göra, och USAs regering har trotsat lagförslaget.

Källa