Handelsembargo lyft

ZTE officiellt på banan igen

ZTE har nu återupptagit verksamheten efter att USA har lyft sanktionerna mot företaget.

Publicerad Uppdaterad

Den kinesiska mobiljätten ZTE hamnade i trubbel när det uppdagades att företaget sålt amerikansk teknik som kunde användas till spionage till Iran i brott mot internationella sanktioner mot landet. ZTE gick med på att betala böter och straffa de ansvariga, men när företaget inte följt överenskommelsen på den senare punkten tog USA till storsläggan och förbjöd amerikanska företag att handla med ZTE. Detta gjorde det i praktiken omöjligt för ZTE att driva verksamheten vidare.

I den överenskommelse som föranleder att förbudet nu hävts har bland annat ZTE:s ledning bytts ut, och ZTE har betalat en miljard dollar i böter. Ytterligare 400 miljoner har placerats i en fond, och de pengarna ryker om ZTE bryter mot reglerna igen. Dessutom ska företaget få en arbetsgrupp tillsatt av USA som ska övervaka att reglerna följs.

Även om det är ett beskt piller för ZTE att svälja är det bättre än alternativet, för utan möjlighet att köpa chip från företag som Qualcomm och Intel var dess verksamhet i praktiken dödsdömd. I den amerikanska kongressen fanns det ett stort motstånd mot att gå med på en uppgörelse och det röstades för att blockera den, men president Trump fick igenom sin vilja i denna fråga.

Källa