Annons

"Vi följer alla lagar"

ZTE slår tillbaka mot amerikansk säkerhetskritik

Amerikanska myndigheter har avrått amerikanska företag att göra affärer med Huawei och ZTE och hänvisar till risker med avlyssning från kinesiskt håll. Nu slår ZTE tillbaka.

Publicerad Uppdaterad

De båda kinesiska tillverkarna ZTE och Huawei har båda planer på att utöka sin närvaro på den amerikanska marknaden men amerikanska myndigheter gör sitt bästa för att sätta käppar i hjulen. Amerikanska operatören AT&T kasserade till exempel sina planer på att ta in Huawei Mate 10 Pro i sitt sortiment efter påtryckningar från amerikanska myndigheter. Uppgifterna kommer från Reuters som talat med medlemmar i den amerikanska kongressen som haft insyn i ärendet.

Även China Mobile

Utöver tillverkarna ZTE och Huawei har även operatören China Mobile försökt etablera sig i USA och har sedan 2011 en licensansökan hos telekommyndigheten FCC, en ansökan som dock ännu inte godkänts, trots att alltså sju år gått sedan den lämnades in. Det sägs även förekomma påtryckningar mot AT&T att avsluta det samarbete man har på nätsidan om utveckling av 5G tillsammans med Huawei.

"Vi följer alla lagar"

När ZTE nu slår tillbaka mot anklagelserna poängterar man att cybersäkerhet är ett av bolagets högsta prioriteringar och att man alltid följer lagen i de länder där man verkar. 

“På ZTE är vi stolta över såväl innovation som säkerheten i de produkter vi erbjuder på den amerikanska marknaden” säger en talesperson för bolaget till den statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua och fortsätter:

Som börsnoterat bolag är vi fast beslutna att följa alla gällande lagar och bestämmelser i USA, arbeta tillsammans med operatörer för att nå upp till stränga testprotokoll och rätta oss efter alla regler för att göra affärer i USA.”

Källa