Ute på stan har det blivit vanligt med bärbara datorer som ser ut som stora råttfällor. På sidan av de uppfällda datorerna hänger det en död mus i en plastsvans. Men om du inte tycker att det är särskilt läckert att se ut som en råttfångare när du surfar på stan så kan du skaffa turbo-3G utan att hänga på extra prylar. Lösningen är att skaffa en dator med plats för ett simkort, inbyggt 3G med andra ord.
Det har pratats om bärbara datorer med inbyggt 3G i några år och nu har det dykt upp modeller från flera av de stora tillverkarna. Mobil samlade in tre olika typer, en konsumentmodell från LG och två som siktar på affärsmarknaden, en slimmad från Fujitsu Siemens och en med rejäl skärm från Dell.
Vi har åkt tåg, tunnelbana, buss, suttit hemma i soffan och på en parkbänk och kollat mail, nyheter och youtube. Och visst fungerar det bra, så länge du bor där det finns täckning i 3G-nätet.
Annons
Fujitsu Siemens Lifebook S6410
Annons
Fujitsu Siemens dator är klart mest ryggsäcksvänlig i testet. Den är inte ultraportabel och superslimmad utan är stor som en normal bärbar. Men vikten på under två kilo gör att den känns lätt att bära med sig. Formen är ganska kantig och stram och den ger intryck av att vara solid när man tittar på den. VGA-kontakten är dold bakom en lucka och kontakterna och kortläsarna på sidorna syns inte så mycket, det ger datorn ett elegant uttryck när den ligger hopfälld på bordet. Botten är byggd i mörkgrå plast och locket i matt svart plast som snabbt får spår av flottiga fingeravtryck när jag har burit runt på den en stund.
När man lyfter på locket visar sig ett ljusgrått tangentbord omgivet av aluminiumliknande plast. Locket glider upp smidigt utan att du behöver hålla i underdelen, en skön detalj. Skärmen ramas in av en matt svart kant. Locket som innehåller skärmen är tunt, tar du tag i de övre hörnen och drar lite i dem så böjer sig skärmen en hel del. Det påverkar inte bilden och är förmodligen mer hållbart än en alldeles stum skärm.
Trots att locket är tunt har man lyckats klämma in en webkamera i överkanten som duger bra till att köra videokonferenser med. Skärmen är glansig och ger bra bild. Den är bara obetydligt infälld i locket, det gör att det inte blir någon skarp kant i ytterdelen av skärmen, jag tycker att det ger känslan av att skärmen är lite större än vad den egentligen är.
Tangentbordet bjuder inte på några överraskningar, kanske känns knapparna lite stumma att trycka ned, jag föredrar knappar som är lite mjukare. Dessutom rasslar de en hel del när man skriver, en liten detalj som drar ned känslan lite för mig.
Under tangentbordet sitter styrplattan, den ligger också ytligt och är lätt att komma åt. Ibland lite väl lätt, ett vanligt problem när man skriver på bärbara är att det är lätt att av misstag komma åt styrplattan, flytta markören och plötsligt vara och skriva någon helt annan stans i texten.
Under plattan sitter en höger- och en vänsterknapp, mellan dem sitter en fingeravtrycksläsare som går att använda för inloggning, men personligen föredrar jag lösenord framför fingerläsare.Ovanför skärmen sitter fyra knappar vars funktion går att anpassa, med ett tryck går det att starta till exempel mediespelaren eller mailprogrammet.
Jag gillar att man valt att hålla baksidan fri från anslutningar, det går lätt att komma åt allt man behöver på sidorna i framkanten på datorn. Tre usb-kontakter och ethernet på sidorna, i framkant sitter uttag för hörlurar och mikrofon. En bonus intill pc-kortplatsen är en infraröd port som kan användas för att skicka data. Den har förstås även bluetooth som kanske känns mer gångbart när man ska synka telefoner eller skicka filer till andra datorer i närheten. Det finns även en port på undersidan för att docka datorn till en stationär enhet när du kommer till jobbet.
Datorn levereras med Windows Vista Business där de vanliga Windowsprogrammen som Media Player, Mail och Kalender förstås ingår. Sedan skickar Fujitsu Siemens med några små ytterligare program. Det viktigaste för detta test är 3G Watcher som hjälper dig att koppla upp dig mot 3G-nätet. När du pillat in ditt simkort under batteriet är det bara att starta programmet och trycka anslut, det tar inte mer än ett par sekunder så är du uppkopplad.
Jag testar med Telia i Stockholms innerstad, ibland står det HSDPA i den lilla skärmen, det vill säga turbo-3G, ibland står det bara 3G och ibland står det UMTS. Det är svårt att märka någon direkt skillnad mellan hur fort det går med de olika uppkopplingarna. En liten mast med ett par staplar bredvid visar signalstyrkan. Där finns också en mätare som talar om hur mycket data du skickat och tagit emot, det kan vara bra att hålla lite koll så att du inte får en chock när räkningen på surfandet dimper ned i brevlådan.
LG E300
En HDMI-kontakt på sidan avslöjar att E300 riktar sig till konsumentmarknaden. Den här burken kan förutom nytta även användas till nöje genom att koppla den till tv:n och kolla på film. Det blanka locket är det första som fångar uppmärksamheten, den är rejält blank på ett svagt, finmaskigt rutmönster. Det är snyggt när den kommer fräsch upp ur kartongen med efter några timmar på skrivbordet och en vända i väskan så är det inte lika snyggt med damm, små rispor och fingerspår. Vill du hålla en blank dator snygg måste du vara flink med putstrasan och skaffa ett mjukt fodral för att skydda den. Botten är svart och runt kanten får en silverliknande plastkant som hänger ihop med kanterna kring tangentbordet.
När man tittar på datorn ovanifrån ser den ganska liten ut, men en titt från sidan avslöjar att den är ganska tjock. Vikten är bara en festpåse chips, eller 300 gram, större är Fujitsu Siemensdatorn, men kombinerat med den aningen tjockare formen gör att den känns lite klumpigare än Fujitsun.
Förutom HDMI-kontakten finns det tre usb-kontakter, VGA och ethernet på ena sidan, på andra sidan sitter bara dvd-spelaren. På framsidan sitter minneskortläsaren och uttag för hörlurar och mikrofon. LG håller också baksidan ren från kontakter förutom strömuttaget, det gör att det är lätt att komma åt att plugga i och ur alla tillbehör.
Sedan lyfter vi på locket och hittar ett svart tangentbord inramat av den silvrade plasten, jag tycker att det ser snyggt ut, andra tycker att det ser lite tråkigt ut med svarta tangenter. De brukar i alla fall hålla sig snygga utan att bli gula, som ljusa tangenter brukar göra. Om du pillar bort alla klistermärken som sitter under tangentbordet får du också en snyggare dator.
Trots att den begåvats med en HDMI-utgång saknas det helt knappar för att styra mediespelaren, det förvånar mig lite. Om man kopplar datorn till tv.n och ska använda den för att kolla på film kan det vara smidigt att ha några kontroller med fysiska knappar för att göra det enkelt att dra igång det hela.
Vill du titta på film blir skärmen förstås extra viktig och den blanka skärmen är bra och den går att titta på även i en sned vinkel från sidan om man är många som trängs framför rutan. Men det krävs att det är ganska mörkt omkring, annars blir det mycket störande speglingar. Det märks också när jag sitter ute på en bänk i solen och surfar eller om det är ljust bakom arbetsplatsen, till exempel ett fönster bakom ryggen. Då känns det som att skärmen är en spegel och man får vinkla skärmen så att reflexerna minimeras.
Under tangenterna sitter pekplattan som är lite i minsta laget, jag tycker att en lite bredare platta hade gett bättre komfort. Det blir lite snävt att komma åt den smidigt när man sitter och skriver. Under sitter en avlång knapp som är både höger- och vänsterknapp i samma. Det är förstås en smaksak men jag föredrar ändå att knapparna är separerade, jag råkar med jämna mellanrum högerklicka fast jag inte vill det.
Ovanför skärmen sitter även en liten kamera och tittar dig i ögonen. Det för oss in på programvaran. LG Smart Cam är ett litet program som låter dig ta bilder och filmer med den inbyggda kameran. Det blir inga fantastiska självporträtt men den fungerar bra till videokonferenser. Du hittar även programmet 3G Watcher som hjälper till att koppla upp dig, hålla koll på trafiken och skicka sms, inga konstigheter. LG skickar också med ett eget program för att ställa in energisparfunktioner och en skiva med program för dvd-bränning. Datorn levereras med Vista Home Premium.
Dell Latitude D830
Bärbara datorer som upplevs som klumpiga kallas ofta lite nedsättande för släpbara. Och visst är det så med D830, den har en rejäl skärm på 15,4 tum och väger ett kilo mer än Fujitsu Siemens. Släpbar är lite väl taskigt tycker jag, men visst är det irriterande när det inte går att få igen blixtlåset på min datorryggsäck utan att använda milt våld. Nu är det förstås priset du får betala, det går inte att få en större skärm utan att hela datorn växer och Dell har förstås mindre modeller än D830. Det stora fördelen är att det är mycket skönare att arbeta framför en större skärm.
D830 är robust byggd med mer metall än plast i chassit. I produktbladet kan man också läsa att den är byggd för att tåla att hänga med på resan. Det bidrar förstås också till att öka på vikten. Men det är skönt med en bärbar dator som känns som att den tål en del. Tittar man noga på det grafitgråa locket så finns det lite smårepor men färgen och materialet gör att de blir näst intill osynliga. Och även om jag använder locket som servett och torkar av händerna efter lunchen så syns det inte ett spår av fingrar. Minimalt med underhåll för att ha en dator som ser fräsch ut med andra ord.
Dell visar upp en ren front, alla anslutningar sitter på kanterna eller baksidan. Och det är gott om kontakter. Två usb, firewire, hörlurar, mikrofon och kortplatser på sidorna. Gömda bakom finns bland annat VGA, ethernet, mer usb, s-video, en seriell port och och en telefonkontakt för det interna modemet. På undersidan finns även ett uttag för att docka till en skärm eller stationär dator. Anslutbarheten är det alltså inget fel på.
I uppfällt läge blottas en stor skärm och ett svart tangentbord inramat av grått i olika nyanser. Om du gillar pastell och glada färger riskerar du att bli deprimerad, den enda färgklicken är den lilla blåa navelpluppen som sitter mitt bland tangenterna. Det är förstås en liten styrpinne eller vad de nu kallas. Jag har aldrig blivit kompis med den lösningen, jag hade en bärbar för länge sedan där pluppen ramlade bort och efter det har jag inte använt den lösningen. Och jag har lite svårt att få den att fungera bra. När jag väl ställt in den till att vara lagom känslig så halkar jag ändå hela tiden av med fingret trots att den har en knottrig, gummiliknande yta. Jag föredrar att använda pekplattan som finns nedanför, lagom stor med två rejäla knappar under gör det lätt att träffa rätt. Ovanför tangenterna sitter tre knappar för att reglera volym och stänga av ljudet helt, annars är det tomt på fysiska reglage.
Den här modellen har en matt skärm som ger mindre speglingar än de andra två i testet. Samtidigt upplever jag att den inte känns riktigt lika skarp som de andra på grund av detta. Bilden blir inte heller riktigt lika bra när man tittar från sidan på skärmen. Men den största fördelen är förstås storleken, det är helt enkelt skönare med en större skärm. Jag kollar på en film och bilden är riktigt bra med skönt djup och bra färger.
Datorn levereras med Vista Ultimate och den programvara som ingår utöver Windowspaketet är bara Dells 3G-program. De använder inte 3G Watcher utan har ett eget program med det läckra namnet Dell Mobile Broadband Card Utility. Men det ser ut och fungerar som det andra programmet med anslutning, övervakning och sms.
Turbosurfa
Det fina med inbyggd plats för simkort är att du inte behöver skaffa någon kringutrustning. Det räcker med att plocka ur kortet ur din mobil och stoppa i det i datorn för att kunna koppla upp dig. Du behöver alltså inget extra abonnemang om du inte vill ha simkortet sittande i datorn jämnt. Det går också bra att ha ett kontantkort i datorn ifall du vill ha det som nödlösning.
Hastigheten beror förstås på täckningen och den varierar starkt. På tåget till Uppsala från Stockholm går det ibland riktigt snabbt för att strax vara ruskigt segt. Men jag kvar uppkopplingen hela tiden, den dör aldrig.
Storstäderna kryllar av trådlösa nätverk och visst är det att föredra om man vill surfa snabbt. Men de flesta nätverk är ju låsta eller kostar pengar att använda. Med 3G-uppkoppling blir du oberoende av att ha ett nätverk i närheten. Jag har trådlösa nätverk både hemma och på jobbet så där behöver jag inte 3G-surfa. Men på väg där emellan, eller på ett fik, eller på en tågresa är det helt perfekt.
Datorerna i testet hamnar på ett väldigt jämnt totalbetyg, de har alla sina styrkor och svagheter, det blir därför viktigt att tänka efter hur och till vad du kommer att använda datorn. Men jag tycker att om du verkligen vill ha möjlighet att surfa med 3G så beror det antagligen på att du rör dig mycket och behöver använda datorn på många olika platser. Då är det bra att satsa på en dator som inte väger för mycket och inte tar för stor plats. Har du en arbetsplats där du sitter mycket kan det vara smidigare att skaffa en större extern skärm att ansluta till när du sitter och jobbar. Då slipper du att bära med dig en massa extra vikt när du är ute och rör på dig. Men känner du att en stor skärm är nödvändig för dig är det bara att bita ihop och skaffa en skön väska som inte tar knäcken på axlarna.
Programmen för att sköta 3G-anslutningen är nästan identiska. De är mycket lätta att komma igång med, det enda du behöver göra är att knappa in din pinkod och börja surfa. Det ingår även ett program för att skicka och ta emot sms och du kommer åt kontakterna som du har lagrade på simkortet. Den enda nackdelen om du använder ditt vanliga telefonkort är förstås att du inte kan ta emot samtal. Men det är väldigt smidigt att läsa och skicka sms från ett normalstort tangentbord.
Jag har överraskats av smidigheten under testet. Videor på Youtube är inga problem när jag har turbouppkoppling, både ljud och bild flyter utan problem. Större hemsidor tar en stund att ladda och visst kan det vara stressande om man är van vid ett 100 megabits nätverk. Men om man tar det med ro så blir det riktigt njutbart att kunna koppla upp sig när som helst.
Fördelen med en extern usb-sticka för 3G-mottagning är förstås att du inte behöver köpa en ny dator för att kunna surfa med 3G. Men om du funderar på att köpa en ny bärbar så kan det vara värt att ta en funderare på om den också ska ha plats för ett simkort, en funktion som blir allt mer användbar i takt med att turbomottagningen byggs ut i landet.
Vinnare
Fujitsu Siemens S6410
Ingen knock-outseger om man tittar på totalbetyget. Men S6410 är ändå snäppet vassare än de andra två. Den kammar hem segern genom den låga vikten och det smidiga formatet, något som blir extra viktigt i detta test när vi förutsätter att den bärbara datorn ska hänga med överallt, då blir det viktigt att den inte är för tung eller klumpig. Med bra batteritid kliver S6410 fram som segrare i ett annars jämnt test.
Pris: 16 000 kronor
Mått: 314 x 234 x 31.5 mm
Vikt: 1,7 kilo
Skärm: 13,3 tum
Hårddisk: 160 Gbyte
Processor: Intel Core 2 Duo 2,00 ghz
Ramminne: 2 Mbyte
Grafikkkort: Intel X3100
Anslutningar: 3 usb-kontakter, VGA, RJ11, RJ45, 1394 (firewire), kortläsare för xd, sd, ms och ms pro, s-video, pc-kort typ I/II, hörlur och mikrofon
Trådlöst nätverk: 802.11n
Dataöverföring: Wlan, bluetooth, 3G och infraröd.
Batteritid: Fulladdat i energisparläge i Vista: 3 timmar 45 minuter. Tillverkarens uppgift: 8 timmar.
Övrigt: inbyggd webkamera med 1,3 megapixlar, plats för extra batteri.
BETYG
Format4
Anslutningar3
Skärm3
Bärbarhet4
Mjukvara3
TOTAL17
Pris: 9 000 kronor
Mått: 305 x 223 x 36.7 mm
Vikt: 1,96 kilo
Skärm: 13,3 tum
Hårddisk: 250 Gbyte
Processor: Intel Core 2 Duo 1,83 ghz.
Ramminne: 1,75 Mbyte
Grafikkort: ATI Radeon Xpress 1250
Anslutningar: 3 usb-kontakter, VGA, HDMi, RJ45, pc-kort Express Card/34, mikrofon, hörlurar, kortläsare för xd, sd, mmc, ms och ms pro.
Trådlöst nätverk: 802.11n
Dataöverföring: Wlan, bluetooth och 3G.
Batteritid: Fulladdat i energisparläge i Vista: 3 timmar 30 minuter. Tillverkarens uppgift: Ingen uppgift.
Övrigt: Inbyggd webkamera med 1,3 megapixlar.
BETYG
Format3
Anslutningar3
Skärm3
Bärbarhet3
Mjukvara4
TOTAL16
Pris: 14 000 kronor
Mått: 361 x 262,2 x 35,3 mm
Vikt: 2,7 kilo
Skärm: 15,4 tum Wide SXGA+
Hårddisk: 120 Gbyte
Processor: Intel Core 2 Duo 2,20 ghz
Ramminne: 2 Mbyte
Grafikkkort: Intel X3100
Anslutningar: 3 usb-kontakter, VGA, Seriell, RJ11, RJ45, 1394 (firewire), kortläsare för xd, sd, ms och ms pro, s-video, pc-kort typ I/II, hörlur och mikrofon
Trådlöst nätverk: 802.11n
Dataöverföring: Wlan, bluetooth och 3G.
Batteritid: Fulladdat i energisparläge i Vista: 3 timmar. Tillverkarens uppgift: Ingen uppgift
Övrigt: Stora möjligheter att anpassa datorns hårdvara efter de behov du har.
BETYG
Format3
Anslutningar4
Skärm4
Bärbarhet2
Mjukvara3
TOTAL16
Vill du surfa trådlöst kan du välja mellan 3G och wlan i alla tre modellerna, det är bara att ställa in under nätverksinställningar i Vista. Fördelen med att köra på 3G är förstås att du kan koppla upp dig var du än befinner dig, enda begränsningen är att du måste ha täckning i 3G-nätet. Du kan alltså surfa på tåget, i bilen, på bussen eller på en parkbänk. Stoppa i ett simkort i datorn och sedan är du igång.
Nackdelen är att det inte går lika fort som wlan. Även om man teoretiskt kan få hastigheter upp till 7,2 Mbit/sek så går det aldrig så fort. Ska du ladda ned stora filer eller strömma media så är wlan klart att föredra. Ska du surfa mycket med 3G är det bra att skaffa ett abonnemang med fast pris på datatrafik, annars kan kostnaden dra iväg.