Mobiltelefon till barnen innebär både trygghet och risker. Har du inte redan hört vädjanden och tjat kommer du säkert göra det. Åtta av tio elvaåringar har redan mobil. Vi berättar vad du bör tänka på.
Först är det trehjuling, sen gunga, studsmatta och mobil. Saker som man bara »måste ha«. För att alla andra har. De flesta föräldrar kan skriva under på att barn kan vara förvånansvärt effektiva och uthålliga i sina övertalningsmetoder. Och på »måste-listan« klättrar mobiler allt högre upp bland allt yngre barn.
Att ge barnen en egen mobil är en stor trygghet men det innebär också vissa risker. Utöver skenande mobilräkningar kommer med jämna mellanrum rapporter som varnar för hälsorisker hos barn som tidigt börjar använda mobil. Men faktum är att vare sig du vill eller inte kommer du få svårt att värja dig. En färsk undersökning från Nordea visar att åtta av tio elvaåringar har en egen mobil. Övriga vill ha en för att »alla andra« har. Bland femtonåringarna är siffran 97 procent. Och ju äldre barn desto högre blir kraven på mobilernas prestanda. Teknik ger status.
Enligt mobiltillverkarna och operatörerna har kommunikationsvanorna förändrats. Barn har alltid meddelat sig med varandra och mobilen är inte något annat än vår tids skrivna papperslappar, menar de. Andra hävdar att det finns en risk att barns och ungas mobilanvändande bidrar till ökad mobbning och sämre social förmåga. Det är lättare att skriva elaka saker i ett opersonligt sms än att säga det mellan fyra ögon.
Annons
Utan tvivel blir mobilerna allt viktigare för barnens umgänge och som förälder är det inte alltid lätt att hänga med i svängarna.
Annons
Vilken typ av mobil?
Den första egna mobilen kommer troligen att utsättas för en hårdhänt behandling. Den kommer att pressas ner i ryggsäcken tillsammans med kaksmulor och utspilld läsk och den kommer att tappas på skolgårdens asfalt. Som första mobil är en robust och stryktålig variant att rekommendera. Däremot behöver den inte vara enkel. Med största sannolikhet har ditt barn lärt sig alla funktioner innan du ens hunnit öppna manualen.
Den blivande tonåringen vill självklart ha en mobil med kamera, kalender, spel, chatt, MP3-spelare och TV. Funktioner som ger status. Här gäller det att hitta en rimlig nivå. Att prata ihop sig med kompisarnas föräldrar kan vara en god idé.
Ofta är mobilerna ordentligt subventionerade av operatörerna. Villkoret kan vara att man tecknar ett abonnemang eller låser telefonen med kontantkort till en viss operatör. Köper man en operatörsbunden telefon kan det vara bra att kolla upp om det går att byta operatör och vad det kostar. Ta också reda på vad minsta totalkostnaden blir, d.v.s. hur mycket du förbinder dig att betala under bindningstiden.
Abonnemang eller kontant?
Utbudet av abonnemangsformer och erbjudanden är en snårig djungel. Vad som passar just dig och din familj beror på hur ni använder mobilerna. Ringer barnen många samtal, långa samtal, till många olika nummer eller mest till sina kompisar? Vilken tid på dygnet ringer de? Surfar de med mobilen? Skickar de meddelanden och bilder? Beteendet avgör vad som är mest förmånligt. Var i landet man bor har också betydelse. Kolla upp mobilnätets täckning innan du väljer operatör. Vissa operatörer har bra täckning i storstäderna men inte ute i landet.
Kontantkort: En färsk undersökning som SIFO gjort på uppdrag av Telenor visar att de flesta barn i åldern 7-13 år använder kontantkort. Kontantkorten ger förstås den fördelen att du som förälder har fullständig koll på kostnaderna. Många föräldrar upplever också att kontantkort bidrar till att barnen själva får en känsla för vad det kostar att använda mobilen. De lär sig ansvara för samtalspengarna. När refillkortet är slut är det slut.
Abonnemang: Operatörerna har fått upp ögonen för de riktigt unga mobilanvändarna. Den senaste tiden har det kommit flera generösa erbjudanden riktade till barn och barnfamiljer. Vissa går ut på att man betalar en fast månadsavgift och sedan kan ringa fritt. Andra erbjuder gratis sms, fria samtal till vissa nummer eller inom det egna nätet. Ringer man mest inom familjen och ringer mycket kan det vara ekonomiskt att teckna någon typ av familjeabonnemang. De ger ofta fria samtal inom familjen till en fast månadsavgift.
Det man bör tänka på innan man hoppar på ett abonnemang, är att även läsa det finstilta i villkoren. Om samtalen är fria - vad kostar det då att skicka sms? Skicka bilder? Surfa? Någonstans tar operatören igen det de förlorar på karusellen. Kolla också hur lång bindningstiden är.
En annan sak som kan vara bra att komma ihåg är att den ökande konkurrensen bland mobiloperatörerna i Sverige gör att priserna för mobilsamtal är på väg nedåt. Att teckna ett abonnemang med fast månadsavgift och fria samtal kan verka billigt idag men om några månader kan priserna ha sjunkit och ditt bundna abonnemang kan tillhöra de dyrare.
Vad får det kosta?
Hur mycket ska man låta barnen ringa för? Vad barnens mobilanvändande får kosta beror förstås i första hand på hur familjeekonomin ser ut. Andra hänsynstaganden kan vara att hålla nere samtalspotten för att minska strålningsrisken eller att man vill låta barnen ha lika mycket att ringa för som kompisarna.
En undersökning som Konsumentföreningen i Stockholm har genomfört visar att de flesta barn i åldern 9-14 år ringer för mindre än 100 kronor i månaden. Endast en procent av föräldrarna uppgav att barnen ringer för mer än 400 kronor.
Jämför själv
Ett gott råd är att göra en noggrann jämförelse innan man väljer operatör och abonnemangsform eller kontantkort. Det finns flera webbsidor där man själv kan ange hur man använder mobilen och sedan se vilken operatör som har det bästa erbjudandet för tillfället.
www.ktib.se (Konsumenternas Tele- och Internetbyrå)