Hur trimmar man?

Frågor och svar om minidatorer

Mobils Tomas Nilsson har undersökt utbudet på minidator-marknaden och bland annat satt Nokias första dator Booklet 3G på prov. När han chattade med läsarna var det många som ville veta hur man kunde öka prestandan och hur bra Windows 7 egentligen är.

Publicerad Senast uppdaterad

moderator: Vi hoppas att alla hunnit tillbaka från en god och trevlig lunch och inleder härmed veckans chatt på mobil.se Tomas Nilsson är på plats och redo för era frågor.

Martin: Upplever du att Nokia Booklet 3G är seg i och med att den bara har 1 Gb stort internminne? En annan fråga, går det enbart att ha 3 fönster uppe samtidigt i och med Windows 7 Starter?

Tomas Nilsson: Hej! Booklet 3G är inte lika snabb som en dator med mer minne eller SSD-lagring. Den håller samma klass som de flesta andra minidatorer. Priset är därmed ganska högt i förhållande till prestandan, men maskinen har ju andra kvaliteter. Man kan ha öppet hur många fönster som helst i Windows 7 Starter, men bara från 3 olika program. Det är dock inte alla program som räknas in i begränsningen - till exempel utforskaren, kontrollpanelen, antivirusprogram som körs som tjänster, skrivbordswidgets mm.

Erik: Varför envisas ni på tidningen mobil att använda det gamla uttrycket "minidator" när i stort sätt hela den övriga fackjournalistkåren använder det för denna nya typ av datorer mer korrekta uttrycket "mini-PC". Titta gärna i t.ex. idg-publikationer och på deras hemsidor eller på alla företagssidor där man säljer eller reparerar mini-PC. Är det ett sätt för er att profilera er eller visa er självständiga eller bara okunniga?

Tomas Nilsson: Hej! Vi tycker att minidator är ett minst lika korrekt uttryck. Den engelska förkortningen PC översätts ju i regel till kort och gott "dator" på svenska. Många förknippar också förkortningen PC med datorer utrustade med Windows och det finns ju minidatorer även med andra operativsystem. Enligt Språkrådet är både minidator och mini-pc bra beteckningar för små, bärbara datorer.

Fredrik: Jag undrar om det finns någon variant (förutom de allra enklaste) som säljs med någon form av Linux förinstallerat på den svenska marknaden (vill ha svenska tecken på tangentbordet). Skulle gärna ha en med ssd och utan fläkt...

Tomas Nilsson: Hej! Utbudet är tyvärr ganska klent för tillfället när det gäller Linuxdatorer. Hos svenska återförsäljare hittar jag bara Acer Aspire One A110 och några olika varianter av Asus eeePC med Linux och SSD. Det är dock ganska enkla datorer i prisklassen 2500 - 3500 kr.

Adde: Finns det någon minidator som rent prestandamässigt kan jämföras med en vanlig bärbar värstingdator?

Tomas Nilsson: Nej, det kan man inte säga - om vi med "värstingdator" menar bärbara datorer i 4-kilosklassen med separat grafik och de snabbaste processorerna. Däremot finns det ultraportabla bärbara med C2D-processorer som väger runt ett kilo och är betydligt snabbare än de Intel Atom-baserade minidatorerna.

Bubba: Finns det andra minidatorer / ultraportabla laptops som likt Nokias Booklet har en finish i annat än plast (borstad aluminium exempelvis)?

Tomas Nilsson: Jag har inte hittat några bra alternativ i samma pris och prestandaklass. Annars finns exempelvis HP Elitebook 2530p som har lättmetallskal och väger strax över 1 kg.

Lars: Hej Tomas! Jag har en gammal Polar pulsklocka med IR-överföring av träningsdata. Finns det någon netbook som jag kan använda med den?

Tomas Nilsson: Hej Lars! Jag är ganska säker på att datortillverkarna har slutat att bygga in IR-portar i sina produkter, men du kan använda en Irda-usb-adapter. En sådan fungerar med såväl XP som Windows 7 och finns för ett par hundralappar på inköpsställen som Clas Ohlson eller Kjell & Co.

Peter: När netbooks kom trodde man att det skulle bli mer vanligt med inbyggt 3g, men nu verkar det ju nästan som att det blir allt mer ovanligt - utvecklingen går bakåt liksom, varför är det så tror du?

Tomas Nilsson: Hej Peter! Låga priser är viktigt för minidatorförsäljningen, så därför har många prioriterat bort inbyggda modem. Sedan verkar operatörerna föredra att subventionera sina usb-modem istället för att ta in minidatorer med inbyggda modem i sortimentet.

Peter: Hur mycket kan man lita på datortillverkarnas siffror för batteritid. ibland verkar det vara rena fantasisiffror medan andra tillverkare faktiskt verkar utgå från någon form av normalt användade när de mäter batteritid. Kan man jämföra antal mAh hos batttierna istället eller beror det helt på vilken dator batteriet sitter i?

Tomas Nilsson: Hej! Batterikapacitet i mAh säger väldigt lite om man jämför olika datorer med varandra. Allmänt gäller att vissa tillverkare gärna överdriver, andra är ganska konsekventa med att ange verklighetsnära siffror. Asus är ett exempel på det sistnämnda när det gäller minidatorer

västerås: blir det nån skillnad om man byter från 1gb till 2gb ram minne? om man kör windows7 starter

Tomas Nilsson: Ja, med 2 gb får du en märkbart snabbare dator.

Lars Andersson: Hej! Är det inte bättre att hoppa netbooks och köpa Apples iPad istället? Verkar ju vara grym prestanda!

Tomas Nilsson: Hej! Visst verkar iPad vara en spännande produkt, men den är inte lika flexibel - som dator betraktat - som en minidator med Windows eller Linux. En iPad är med som en förstorad iPhone - i första hand avsedd för webb och för att konsumera innehåll från Itunes och Apples nya bokhandel.

Gustaf D: Tjenare! Du skriver i testet att Windows 7 är bra för minidatorerna. Vad är det som är så bra? Är inte XP bättre - det är ju skapat för långsammare datorer från början.

Tomas Nilsson: Hej! Jag tycker att Windows 7 känns minst lika snabbt som XP på minidatorerna. Men den stora fördelen är att det är ett modernare system. Nätverk, webb och trådlöst är ju mycket mer centrala funktioner idag än när XP kom och Windows 7 har betydligt bättre gränssnitt för de funktionerna. Det är både snyggare och enklare att använda.

Niko: Brukar man kunna uppgradera minnesstorleken på mini-pc, eller är man fast med den mängd minne datorn är konfigurerad med när man köper?

Tomas Nilsson: Hej! Det går i allmänhet fint att uppgradera. Tyvärr finns det ofta bara en minnesplats, så du måste ta bort det befintliga minnet och ersätta det med ett större. Många webbutiker, till exempel Dustin eller Inwarehouse, har en s.k. minneskonfigurator där du kan söka efter exakt vilka minnen som finns att köpa till din datormodell.

Kevil: Hejsan! Jag har en snart två år gammal Acer Aspire One. Den modellen jag köpte har 8.9-tumsskärm, 120 gb hd och 1 gb ram samt Windows XP. Jag är nöjd med den på alla punkter utom en - batteritiden. I dagsläget räcker batteriet i kanske 1-1.5 timme. Min fråga är om battarier till senare modeller, som ju har betydligt bättre tid, fungerar till min gamla dator och var man kan få tag på dem? Vet att det fanns ett 6-cellsbatteri att köpa till datorn när den släpptes med 4 timmars batteritid, men 4 timmar är ju inte heller så imponerande och dessutom var batteriet gigantiskt..

Tomas Nilsson: Hej! Batterierna har inte blivit så mycket bättre de senaste åren, det är snarare datorerna som blivit strömsnålare. Jag tror därför inte att du får så mycket bättre batteritid, även om du skulle hitta ett nytt batteri som passar. Men om ditt batteri är utslitet får du naturligtvis bättre prestanda om du skaffar ett nytt.

Sa: Är det bara Nokia som har inbyggt simkort?

Tomas Nilsson: Nej, det finns många modeller från flera olika tillverkare med inbyggt 3g-modem och simkortplats. I månadens supertest finns exempelvis en modell från HP och en från Sony.

Per Lind: Hej Är minidatorenas saga all nu när Apple kommer med Ipad? Man kan ju tänka sig att fler tillverkare kommer med liknande produkter inom kort. Vad talar för at köpa en mini-pc istället för att vänta in Ipad elrr liknande pc-varant? Blev lite sugen på Nokias booklet. /Per

Tomas Nilsson: Hej! Jag tycker att det fysiska tangentbordet och möjligheten att ha flera program igång samtidigt är de viktigaste fördelarna med en minidator framför iPad. Minidatorerna har dessutom ett oändligt mycket större utbud av tillbehör tack vare usb-portarna. Jag är dock övertygad om att det snart kommer en hel drös Windows- och Linuxdatorer som kan användas som läsplattor. Med all sannolikhet både varianter med fysiskt tangentbord och vändbar skärm och utan inbyggt tangentbord.

Molle Mac: Finns det någon grundregel för vilka mini-burkar man kan få in linux respektive mac osx på? Jag har sett guider för att man kan trycka in mac osx i vissa mini-datorer i alla fall, men funkar det på alla...?

Tomas Nilsson: Hej! I regel funkar det, men det kan finnas delar av hårdvaran som saknar drivrutiner för Linux eller osx. Med osx kan det dessutom vara en faktor att Apple inte gillar att man kör deras system på annan hårdvara och därför försöker sätta käppar i hjulen för hemmafixare. När det gäller Linux funkar det mesta, men för osx är mitt tipps att försöka hålla sig till en hårdvara som så långt som möjligt matchar det som används i de olika guider som finns på nätet.

Joakim: När tror du att den första Netboken kommer med inbyggd Pico projektor och 3G modem? Och vilken levrantör tror du blir först? Hörde något utalande från HP att de skulle satsa på Pico projektorer i sina bärbara i år. Tacksam för svar Mvh Joakim

Tomas Nilsson: Hej! Om jag ska spekulera fritt gissar jag att Samsung kan vara snabba med att få ut en sådan produkt på marknaden. Men jag har svårt att bedöma intresset. Vill man ha en projektor som sitter fast i datorn? Om tillverkarna ser en efterfrågan tror jag att det dyker upp en produkt före årets slut.

Sa: Finns det nån med upplyst tangentbord?

Tomas Nilsson: Hej! Det är tyvärr sällsynt. Däremot finns det många sajter som beskriver hur man själv kan bygga in bakgrundsbelysning i tangentbordet på minidatorer från Asus och Acer.

Peter Norr: Finns det nån som är vattentät? Vore nice att kunna ligga i badkaret och surfa.

Tomas Nilsson: Det finns. Jag känner till en vattentät minidator som heter Clevo T890m, men jag har tyvärr inte sett den hos någon svensk återförsäljare och har inga uppgifter om pris.

Börje: Hej * Hur är prestandaförbättringen på den dubbelkärnig Atomprocessern jämfört med den senaste versionen av den med en kärna? * Hur påverkas battteritiden av den dubbelkärninga processorn? * Finns det någon av minidatorerna som klarar 1080p? * Hur viktigt är dedicerat grafikminne för upplevelsen, kan detta kompenseras genom att strössla med rammine och en snabbare processoer (ex en C2D som finns i Acers timeline serie)

Tomas Nilsson: Hej! Jag har inga egna siffror på prestandan, men de tester som jag tagit del av pekar på en prestandavinst på 15 - 25 % när man går över till dubbla kärnor. Enligt samma källor ökar strömförbrukningen mer än prestandan. För en minidator tycker jag att internminne och lagring är de stora faktorerna för prestandan. En bra SSD-lagring gör stor skillnad jämfört med en dator som har en mekanisk hårddisk med lågt varvtal. Nokia Booklet 3G klarar 1080p via sin HDMI-utgång.

Sa: Vad har man för nytta av gps i en dator?

Tomas Nilsson: Gps ger möjlighet att visa positionen på en karta - till exempel i datorversionen av Ovi Maps som levereras med Nokias minidator. Men nyttan är naturligtvis inte lika påtaglig som i en mobil - som man ju betydligt oftare använder utomhus.

Magnus: Hej Blir det stor skillnad om man uppgraderar ram minnet från en till två gb. Jag har en Asus eee1005HA-B med win7.

Tomas Nilsson: Hej! Jag tror att en minnesuppgradering kommer bli ett ganska rejält lyft för din dator. Byte till SSD-lagring gör mer, men en fördubbling av minnet är inte fel.

Harman: Hur ser det ut med prestanda. Hur minimala prestandakrav ska man ha för att klara sig med en minidator. Browser och Photoshop samtidigt så är den död?

Tomas Nilsson: Hej! Senaste versionen av Photoshop är ett tungt program och Adobe rekommenderar minst 2 GB internminne - mer än vad de flesta minidatorer har. Men flera webbläsarfönster öppna samtidigt är inga problem med den vanligaste konfigurationen.

moderator: Vi har tid för en sista fråga innan vi stänger chatten för den här gången

Hanna: Hej! Vad är det för skillnad på vga och hdmi för skärmsladden? Min skärm har dvi. Varför har datorerna inte den kontakten?

Tomas Nilsson: Hej! HDMI är en digital bildanslutning (vga är analog) som funkar direkt mot många nya skärmar och tv-apparater. HDMI och DVI är elektriskt kompatibla - det är bara olika form på kontakterna - så du kan använda en enkel adapter till din skärm. HDMI-kontakten innehåller även ljud, så använder man en adapter till DVI måste man koppla in ljudet via hörlurskontakten.

moderator: Då var det färdigchattat för den här veckan. Vi tackar alla som varit med för intressanta frågor!

Tomas Nilsson: Tack! Och trevlig helg!